Günümüzde birçok kişi kısmi olarak çalışmaktadır. Kısmi çalışma, part time ya da esnek çalışma olarak tanımlanmaktadır. Kanunlar tarafından belirlenen normal çalışma süresine göre daha az çalışma süresine sahiptir. Kısmi çalışma 2003 yılında kanunlar ile yürürlülüğe girerek yasal bir dayanağa sahip olmuştur. Peki kısmi çalışanların sigortalılık durumu nasıl oluyor? sorusu hemen hemen herkesin merak ettiği bir konudur.

KISMİ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIK DURUMU;

Kanunlara göre iki çeşit çalışma stili vardır. Bunlar;

  1. Kısmi süreli çalışma
  2. Tam süreli çalışma

olarak iki ayrılmaktadır. Günümüzde en çok öğrencilerin tercih ettiği çalışma metodudur. Kısmi çalışma süresi ile çalışacak kişiler öncelikle işveren tarafından sözleşme imzalamalıdır. Bu sözleşmede haftalık kaç saat çalışacağı SGK primleri ve alacağı maaş yer almaktadır. Çalışmaya başlayan kişiler isteğe bağlı bir şekilde çalışmadığı diğer günlerin primlerini kendileri ödeyerek emekli olma imkanından faydalanabilir.

Kısmi şekilde çalışan kişiler içeride kalan eksik günleri ile SGK primlerini ödemek zorundadır. Total de aylık çalışmada herhangi bir eksik çalışma olduğu taktirde borçlanma durumu ile kişi karşı karşıya gelebilir. Bu doğrultuda Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne borçlanma hakkında başvuru yaparak gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.

İşveren kişiler kısmi çalışan kişileri çalıştıkları süre kadar sigorta primlerini ödemektedir. Ayrıca kısmi çalışacak kişiler durumunu SGK’ ya bildirmelidir. Haftalık çalışma süresine göre 3/2 şeklinde çalışma süresi belirlenmektedir. İşveren ile işçi kendi arasında yazılı olarak kısmi çalışma akdini hazırlamalı ve 1 ay içerisinde kaç gün çalıştığı tespit edilerek 7,5 saate bölünmelidir. Çıkan sonuç ile sigorta için prim ödemesi işveren tarafından gerçekleşmektedir.

Editör: TE Bilisim