Türkiye'de iş bulma ve aynı zamanda istihdam sağlamak isteyen firmaların iş ilanları yayınlama konusunda resmi kurumlardan bir tanesi olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) farklı sosyal destek paketleri ile vatandaşlara yararlı olmaya çalışmaktadır. Bu doğrultuda hazırlanan programlardan bir tanesi de işbaşı eğitim programıdır. Bu eğitim programına kabul edilen kişiler yeni meslek öğrenerek bu alanlarda çalışma fırsatı bulmakta ve aynı zamanda tüm bu süreçte para kazanabilmektedir. Kuruma kayıtlı işsiz statüsündeki kişilerin katılabildiği işbaşı eğitim programlarında teorik eğitim ve pratik eğitim gibi farklı aşamalar bulunmaktadır.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programları Neler?

İŞKUR'un eğitim programlarında belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Başvuru yapan adaylar arasında uygun olanlara farklı meslek dallarına yönlendirme yapılabilmektedir. Bununla birlikte adayların kendi ilgi ve yeteneklerine yönelik eğitim programı belirlemesi ve seçeceği bir iş yerinde çalışabilmesi mümkündür. Tüm bu süreçler İŞKUR yetkilileri tarafından onaylandığı takdirde geçerli olacak ve süreç başlatılacaktır.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına Nasıl Başvurulur?

İşbaşı eğitim programlarına başvuruda belirli kriterler bulunduğu gibi isteyen herkesin başvuru yapması mümkündür. Yapılacak başvurularda bir değerlendirme süreci vardır. Bu değerlendirme sonucunda kabul edilen kişiler, işbaşı eğitim programı kapsamında çalışmaya başlayabilir. Başvurma ise her ilde bulunan çalışma ve İş Kurumu İl müdürlükleri ya da hizmet merkezleri üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle isteyen kişilerin bu merkezlere ya da müdürlüklere giderek form doldurması ve resmi olarak müracaatta bulunması gerekmektedir.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Maaşı Ne Zaman Yatar 2021?

İŞKUR programında başlayan bir çalışan için en çok merak edilenlerden bir tanesi de İŞKUR işbaşı eğitim programı maaşı ne zaman yatar olmaktadır. 2021 yılı itibariyle devam edecek olan bu programda, maaşlarda belirli bir takvim takip edilir. Bu da her ayın 5. gününde hesaplara ödemelerin yapılması ile gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda kişiler İŞKUR üzerinde tanımlı olan banka hesabına her ayın beşinde ödeme alabilmektedir.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programı Sigorta Yatıyor Mu?

İŞKUR işbaşı eğitim programı ile ilgili merak edilen bir diğer durum ise sigorta sürecidir. İŞKUR tarafından sigorta yapılmaktadır. İş kazası sigortası, meslek hastalığı sigortası ve genel sağlık sigortası dahilinde ödemeler yapılmaktadır. Eğitim programının düzenlendiği işyerleri tarafından herhangi bir prim ödemesi yapılmamaktadır. Bu nedenle kişiler ilgili sigortalarının yapılıp yapılmadığını kontrol edebildiği tüm bu süreçler resmi bir şekilde sürdürülmektedir.

İŞKUR İşbaşı Eğitim Programına Başvuru Şartları?

Şartlar şu şekildedir;

  1. Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
  2. 15 yaşını tamamlamış olmak,
  3. İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,
  4. Emekli olmamak,
  5. Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,
  6. Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,
  7. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak,
Editör: TE Bilisim