Gardiyan olmak isteyen kişiler gardiyanlık mesleğinin görev ve yetkilerini merak ediyorlar! Gardiyanlar ceza evlerin de veya ıslah evleri de denilebilir burada bulunan hüküm giymiş kişilerden sorunlu olan kişilerdir. Gardiyanlar hükümlülerin her türlü ihtiyaçlarından sorunlu tutulurlar ve ıslah edilmiş kişilerin tekrardan topluma kazandırılması da önemli rol oynarlar.

Cezaevlerinde ki yönetimden sorumlu kişiler ile hükümlülerin arasında ki kişilerdir gardiyanlar. Cezaevlerin de oluşan sorunları insanı bir biçim de çözümlenmesini sağlayarak orada bulunan hükümlülerin anlaşmazlıklarını çözmekten sorumludurlar. Yani cezaevlerinin olmazsa olması temel taşı diyebileceğimiz gardiyanlık mesleğinin oldukça önemli ve son dönemlerde de fazlaca ilgi gören bir meslektir.

Gardiyanlar Ne Kadar Maaş Alıyorlar?

Gardiyanlar sözleşmeli ve ya Kadrolu olarak göreve başlayabilmektedirler. Sözleşmeli ve ya kadrolu olarak göreve başlayan gardiyanların maaşları arasında farklılıklar vardır. Aynı zaman da geçtiğimiz ay itibari ile maaşlara gelen enflasyon farkınından kaynaklanan zamdan dolayı maaşlar da farklılıklar oluştu.

Sözleşmeli olarak göreve başlayan bir gardiyan yeni zamların eklenmesi itibari ile şuan 3760 TL’lik bir maaş alıyorlar. Kadrolu çalışan bir gardiyan ise şuan eklenen zam dan dolayı 4657 TL’LİK bir maaş ile çalışmaktadırlar.

Gardiyan Olmak İçin Şartlar Nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi gardiyan alımların da bazı istenilen Şartlar mevcuttur. Evvela eğitim şartından bahsedecek olur isek ;

Liselerde açılan Adalet bölümün den ve ya da; Üniversitelerde ise Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri bölümünden mezun olunmalıdır. Diğer istenilen şartları ise şöyle sıralaya biliriz.

Türk Cumhuriyeti vatandaşı olunması şartı isteniliyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki 48. maddede yer alan niteliklere sahip an bireyler gardiyan olma hakkına sahip olacaklardır.

En az lise diplomasına sahip olunması yine beklenen şartlar arasındadır.

KPSS’DEN ’den en az 70 puana sahip ve ya daha üst puana sahip kişiler başvuru yapabilir.

Kadınlar için en az 1,60 boya, erkekler için en az 1,70 boya sahip olmak

Belirtilen aralıktaki kilo ve boy endeksine sahip olmak

Güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç olmak

30 yaşını aşmamış olmak

Editör: TE Bilisim