Hakim ve savcılar başta olmak üzere Adalet sistemindeki ara niteliklerde istihdam edilmesi adına personel yetiştirme amacı taşıyan Adalet bölümünün mezunları en çok Zabıt Katipliği ve İnfaz Koruma memurluğu gibi mesleklerde çalışmaktadır. Sadece devlet kurumlarında değil, özel sektörde de kısa süre içerisinde iş bulabilen adayların yeterlilikleri genel itibariyle kamu hukuku, özel hukuk, ceza hukuku, icra-iflas bilgisi, noterlik ve avukatlık mevzuatı gibi konuları kapsar. 

NE YAPARLAR?

Adalet bölümü mezunları "Adalet Meslek Elemanı" olarak nitelendirilir ve icra daireleriyle infaz kourumlarında ara personel olarak çalışırlar. Başvuruların mahkemeler tarafından toplanması, çeşitli evrak işleri başta olmak üzere görevleri genel itibariyle hakim ve savcıların çalışmalarına yardımcı olmaktır. 

ADALET MEZUNLARI AVUKAT OLABİLİR Mİ?

Adalet bölümü mezunları DGS'ye girdikten sonra hukuk fakültesinde öğrenim görebilir ve bu kapsamda hukuk fakültesi eğitiminin ardından avukat olma imkanını da kazanabilir. 

Sadece avukat değil, hukuk fakültesi sonrasında olunabilecek diğer meslekleri de icra edecek niteliğe sahip olabilir.

İŞ BULMAK KOLAY MI?

Mezunları tarafından yapılan yorumlar genel itibariyle özel sektörde iş bulmanın çok kolay olmadığı, kamu kurumlarına yapılan atamalarda ise yüksek KPSS puanı talep edildiğiyle ilgili. Ek olarak bölümün çok yönlü bir personel yetiştirmiyor olmasından da şikayet ediliyor.

Yine de en büyük avantaj olarak bölümün tamamlanması sonrasında dikey geçiş sınavı (DGS) ardından hukuk fakültesine geçiş fırsatının olması. Bu, mutlaka değerlendirilmesi gereken avantajların başında geliyor.