26.000 TL maaş ile mesleğe başlayan pilotların alması gereken eğitimlere yoğun bir ilgi bulunuyor. Türkiye'de ve dünyada; gerek yurt içinde ve yurt dışında faaliyetini sürdüren Havayolu firmalarının en çok ihtiyaç olduğu kadrolardan bir tanesi tecrübeli, gerekli eğitimlerini tamamlamış, dar gövde veya geniş gövdeli uçakların kullanımına yapabilecek 1. pilot ile 2. pilot kadrolarıdır. Meslek arayışında bulunan pek çok aday hayallerini süsleyen mesleklerin başında pilot olmak geçmektedir. Pilot olmak isteyen adaylar ise üniversiteler tarafından gerçekleştirilen Pilotaj bölümlerinden 5 yılda tamamlayabiliyor. Eğitimlerde pratik ve uygulamalı olarak tamamlanıyor.

26 BİN TL MAAŞ İLE GÖREVE BAŞLIYORLAR!

Havayolu firmalarının nitelikli pilot kadrolarında görev yapmak isteyenler için Konya Karatay Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde  Pilotaj bölümü açıldı. Burada öğrenciler 5 yıllık bir eğitimden geçmeleri gerekiyor. Fakat bu eğitimler için yüksek bir ücret ödemesi gerekiyor. Açıklanan rakamlara göre en az 400 bin TL bir eğitim bütçesinin ayrılması gerekiyor. Pilot eğitimlerinde başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar mezun olduklarında en az 26 bin TL maaş ile göreve başlıyor. Bu kayıt yapmak isteyen adayları cazip bir iş imkanı anlamına geliyor. Peki adayların aldıkları eğitimler neler?

İLGİ YÜZDE 50 ARTTI!

Konya Karatay Üniversitesi tarafından Pilotaj eğitimi bölümü Müdürü Süleyman Doğan, planör pilot lisansı ile öğrencilerin başlatıldığını; hususi pilot lisansı, öğrenci pilot lisansı, sorumlu pilot uçuşu ve daha sonra ise çok motor sınıfı yetkisi eğitimleri verdikleri ifade etti. Pilotaj Bölümü Müdürü yaptığı açıklamada kursiyerlerin bu aldıkları PPL SPL PIC, MECR eğitimlerinin sonrasında donanım olarak Hava Yolları'nda uçuş yapmaya hazır, çalışmaya ve görev yapmaya hazır hale geldiğini ifade etti.  

İş alanları nedir? Pek çok havayolu firması pilot alımı yaparak en az 3400  euro maaş ile  pilot alımı yapıyor. Bu maaş tutarı deneyime göre 12 Bin euro'ya kadar çıkıyor. Normal maaşların yanında ekstra alınan ücretlerde 5-6 bin euro'ya kadar çıkıyor. 10 yılda pilotlar olan ilgi yarı yarıya arttığı açıklandı.