Ülkemizde adayların en çok tercih ettiği meslek gruplarından biri de mühendislik olmakla birlikte özellikle farklı alanlarda olmak üzere birçok mühendislik dalı bulunmaktadır. Genel olarak ise mühendisler mezun oldukları alanlara yönelik teorik bilgileri uygulayan ve yine bu alanlarda gelişmelere katkı sağlayarak, değer üreten kişiler olarak ifade edilebilmektedir.

Mühendis Nasıl Olunur ?

Türkiye’de eğitim veren üniversitelerde birçok mühendislik alanı bulunmakta olup bu üniversitelerde mühendislik bölümlerinden mezun olan adaylar mühendis olarak nitelendirilmektedir. Kamuda görev almak isteyen mühendis adayları genellikle başvuru için 70 ve üzeri KPSS puanına sahip olması ile birlikte atanmaları için ise geçmiş yıl sonuçlarından yola çıkarak 85 puan ve üzerine sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra özel sektörde mühendislik atamasıiçin ise İngilizce bilme, tecrübe ve benzeri şartları sağlamaları istenmektedir.

2020’de Alanlara Göre Mühendislik Maaşları Nasıldır ?

Alanlara göre değerlendirildiğinde Makine Mühendisliği okuyan bir aday ASELSAN, EÜAŞ, TSK, TÜBİTAK, Özel Sektörde istihdam edilmekte olup Kamuda 5.000 – 6.500 TL, Endüstri Mühendisliğinden mezun bir aday ise Özel Sektörde nitelikleri sağlaması durumunda 1.400-7500 TL maaş alırken Kamuda2.700-6.100 TL maaş alabilmektedir.

Ayrıca Yazılım Mühendisliği mezunları da hem Özel Sektör hem de TÜBİTAK, ASELSAN, diğer kamu kurumlarında istihdam edilebilmekte olup 1.400-4.000 TL arasında maaş alabilmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisliği Özel sektör, kamu kurumlarında görev alabilmekte olup 2.700-10.000 TL, İnşaat Mühendisliği mezunu adaylar Özel sektör, kamu sektöründe istihdam edilebilmekte olup Özel sektörde 1.750-2500 TL Kamuda 2850-3100 TL maaş alabilmektedir.

Kimya Mühendisliği mezunu bir aday Özel sektör, kamu sektöründe istihdam edilmekte olup Kamuda En az 3.000 ₺Özel sektörde 2.500-4000 TL maaş almaktadır.

Editör: TE Bilisim