Zam İstemenin Yolları

Aslında istenmemesi gereken bir şeyden bahsediyoruz, hak edilmesi gereken bir şeyden bahsediyoruz. Eğer hak edersem istememe gerek kalmadan verirler mi? Buna da evet demek isterdik ama diyemiyoruz. Bir şekilde istemek gerekiyor. Ama bunu patronun karşısına gidip önümzü ilikleyerek alabilir miyiz? Bu gerçekten çok zor. İşte Zam İstemenin Yolları… -Zam istemenin çeşitli yolları var. Arkadaşlarınızı patronunuzla konuşturabilirsiniz, mail atabilirsiniz, kendiniz karşısına çıkıp konuşabilirsiniz, ona imada bulunabilirsiniz, onu istifa etmekle tehdit edebilirsiniz. Kişiden kişiye zam istemenin yolları da tabii ki değişecektir.

Bu sizin patronunuzla aranızdaki ilişkiye bağlı olan bir durumdur. Ama uzmanların en sıklıkla önerdiği yöntem zam istemeden önce iyice hazırlanılması ve bu iş için randevu alınıp patronun karşısına hazırlıklı bir şekilde çıkılması olmaktadır. Peki nasıl hazırlanacaksınız? Zam istemeyi kafanıza koydunuz, o halde ilk olarak sektörü araştırmaya başlayın. Aynı işi yapanların maaşlarının ne olduğunu öğrenin ve küçük çaplı bir araştırma yaparak piyasada bu işi yapanların hangi aralıkta maaş aldığını öğrenin.

Patronunuzla konuşurken paraya ihtiyacım var diye söze başlamak hiç de doğru olmaz. Şirkete ne kazandırdığınızı ve bu zammı neden hak ettiğinizi patronunuza delilleri ile birlikte sunmak için hazırlık yapın. -Mesela şirkete kattığınız değer -Şirkete kazandırdığınız para - Sizinle ilgili müşteri memnuniyeti -Şirket için geliştirdiğiniz ürün veya hizmetler -Şirket için geliştirdiğiniz çözüm önerileri -Şirkette gönüllü olarak çalıştığınız ekstra saatleri belirterek neden zam istediğinizin gerekçelerini ortaya koyun. -Patronunuzdan zam istemeye giderken mutlaka iyi hazırlanın. Patronunuz zam isteğinizi ilk başta kabul etmeyebilir. Ama siz hemen vazgeçmeyin ve zammı hak etmek için ne yapmanız gerektiğini sorun, bu sayede kararlı olduğunuzu göstermiş olacaksınız. Tabii ki patronunuz buna da ikna olmayabilir, ama eğer zam alamadıysanız o zaman giderim tarzında patronu tehdit etmeden önce iki kez düşünün. Çünkü bunun geri dönüşü olmaz. Patronunuz için çok değerli bir çalışan olabilirsiniz ama unutmayın ki bulunmaz hint kumaşı değilsiniz. Eğer bütün denemeleriniz< sonuç vermezse siz de performansa dayalı prim, yan haklar, ek ödeme veya mesainizi istemeyi deneyin. Bu sayede bir sonraki görüşmede zammı koparmak için patronu borçlu bırakmaya çalışın.  

Editör: TE Bilisim