Toplam mali verileri mali hafızaya aktarımını sağlayan rapor bir firmanın günlük resmi cirosunu gösterip kayıt altına alıyor. Günlük kapanış olarakta alınan bu raporun saat 24.00’a kadar alınması gerekmedir. Ertesi gün alınmış olan raporlarla ilgili cezalar olma ihtimalinden dolayı usulsüzlük ile ilgile de çalışmalar yapılmakta. Bundan dolayı Z raporu gün sonunda mutlaka alınması gereken bir rapordur.

Z Raporu Ne Zaman Alınır?

Günde bir defa alınan Z raporu çalışma saati bitiminde itibaren alınmaktadır. Gece saat 24.00’dan sonra alınmış olan rapor ertesi gün raporu olarak bilinmektedir. Z raporu üzerinde yazılı olan hasılat cihazın kullanılmaya başlandığı günün hasılatı olarak değerlendirilmektedir. Bundan dolayı rapora dair çalışma yapmak gerekirse günlük çalışma saati sonrasında alınması gerekmektedir. İş yeri kapalı veya herhangi bir çalışma durumu olmadıysa Z raporuna ihtiyaç duyulmaz. Z raporunun alış biçimi yazar kasa modeline ve markasına göre değişiklik gösterse de ortalama olarak birçok makinede çalışma prensibi aynı şekildedir. Buna göre Z raporunu alabilmek için anahtar KSYR tuşuyla ok işareti Z konumuna getirilir, 4 tane sıfır yazılır iki kere nakit tuşuna basılır ve Z raporu çıktısı alınmış olur.

Z Raporu Alınmazsa Ne Olur?

Z raporu günlük olarak alınması gereken bir rapor türüdür. Alınmaz ve sonraki gün alınırsa 3100 sayılı kanuna göre usulsüzlük cezası kesilmektedir. Ceza tutarı döneme bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte maliye tarafından kesilmektedir.