Nasıl Bir Kariyer Planlıyorsunuz?

Okullar bitip, iş hayatı gelip çatınca herkesin kafasında aynı sorular dolaşıyor. Nasıl bir kariyer yapmalıyım ve hangi alana yönelmeliyim?

Bunu belirlemek ve kariyerinize doğru yön vermek için kendinize bazı soruları sormanız gerekiyor. Biz bu soruları sizler için derledik. Soruları yanıtlayarak kendinize bir kariyer planı oluşturabilirsiniz. İşte o sorular. 1- Ne yapmak istiyorsunuz? 2- Yetenekleriniz neler? Neler yapabilirsiniz? 3- İş aramaya başlamadan önce askerlik, yabancı dil, bilgisayar kursu gibi halletmeniz gereken bir eksiğiniz var mı? 4- Eğer üstte bahsettiğimiz gibi bir sorun varsa halletmek için gerekli kaynağa sahip misiniz? 5- Kariyerinizle ilgili yeterli araştırma yapıyor musunuz? 6- İş bulma sürecinde deneyim kazanabileceğiniz staj olanaklarını değerlendirmek ister misiniz?

7- Detaylı bir özgeçmiş hazırladınız mı? 8- En önemlisi çalışma hayatına hazır mısınız? Kariyer planı yaparken öncelikle eğitiminiz bittikten sonra kendinizi doğrudan iş hayatına atılmaya hazır hissedip hissetmediğinizi analiz edin.

Belki bu süreyi küçük bir tatille değerlendirmek size iyi gelebilir. İş konusunda kimlere danışabileceğinizle ilgili bir liste hazırlayıp yakınlarınız yada arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz. Siz eğitiminizi tamamladığınızı düşünüyor olabilirsiniz, ama arkadaşlarınızdan veya okul çevrenizden size iş hayatı ile ilgili farklı tecrübelerini anlatmak isteyenler olabilir onlardan mutlaka faydalanın, bilgi alışverişinde bulunun.

Bunları sormaktan utanmayın çekinmeyin, çünkü bunlar kariyerinizde size çok yardımcı olacaktır ve ileride iyi ki öğrenmişim diyeceksinizdir. Eğer yakın çevreniz bunu danışmak , sormak ve öğrenmek için uygun değilse internet üzerinden başarılı insanlarla ilgili kariyer hikayelerine de göz atabilirsiniz. Bir çok danışman firması kariyer günleri düzenliyor, onlara katılabilir, orada birileri ile tanışabilirsiniz.

Mutlaka kişilik testlerini deneyin. Kişilik testleri kariyer belirleme sürecinin yanı sıra size okul sonrası çalışma alanı seçme sürecinde de destek olacaktır. Mesela siz İktisat eğitimi almışsınızdır, ancak iletişim daha çok ilginizi çekiyordur. Bu şekilde araştırmalar yapın ve tanışabileceğiniz insanlara ulaşmanın yollarını bulun. En azından e-posta yoluyla onlara ulaşın. Kişileri rahatsız etmeden tanışma konusunda ısrarcı olun.

Günümüzde çok iyi konumlarda olan çok sayıda üst düzey yönetici gençlere ışık tutacak konuşmalar yapmayı biter görev olarak görüyor.

Editör: TE Bilisim