Kariyer Yapmak İsteyen Kadınları Bekleyen Engeller

Bildiğiniz gibi kadınlar iş hayatında bir çok engelle karşı karşıya kalıyor. Bu engellerin ötesine geçemedikleri bir cam tavanın arkasında kariyer yapmaya çalışıyorlar. Kadınların çalışma hayatında en büyük engel olarak tanımlanan cam tavanın üç boyutu bulunuyor. kadınların kariyerlerindeki engellerin çıkmasının en büyük nedenleri ise sosyalleşme süreci ve endüstriyel gelişim seviyesi ile ilişkilendiriliyor. Bu yazımızda sizlere kadınların iş hayatındaki engelleri derlemeye çalıştık. 3 ana başlıktan oluşan bu engeller, kadın yöneticiler tarafından konulan engeller, erkek yöneticiler tarafından konulan engeller ve kişinin kendi kendine koyduğu engellerden oluşuyor. Ancak kadınlar iş hayatında en çok erkek yöneticilerin koyduğu engeller nedeniyle sorun yaşıyor. Bunun nedeni ise erkek yöneticilerin kadınlarla iletişim kurma zorluğundan kaynaklanıyor. Diğer bir neden ise kadınlara yönelik ön yargılar olarak görülüyor. Ayrıca kadın yöneticiler gücü ellerinde tutma isteğiyle genellikle erkek çalışanlarla iş yapmak istiyor. Kadınlar arası rekabetten korkan kadın yöneticiler bu yolu tercih ediyor.

Kadın yöneticilerde bulunan ben nasıl bu noktaya geldiysem herkes aynı şekilde gelebilir mantığı da kadın çalışanların önünde büyük bir engel oluşturuyor. Kadın yöneticilerin kraliçe arı sendromu da kadın çalışanları bir tehdit olarak algılamalarına neden oluyor. Kadın yöneticiler genellikle tek kadın olmayı bir ayrıcalık ve başarı olarak görüyor. Bu nedenle yakınlarında kadın çalışan istemiyor. Ön yargı ile yaklaşılan kadın çalışanlar iş hayatında başarılı olamıyor. Kadın yöneticilerin erkekler gibi düşünüp onlardan biri olduğunu gösterme çabası da kadın çalışanları bir hayli zorluyor.

Kadınların kendi kendilerine koyduğu engellerin başında ise kadının yeri evidir düşüncesi geliyor. Bunun yanı sıra kadın çalışanlara karşı ön yargıları ve negatif düşünceleri benimseyen kadınlar da iş hayatında başarı sağlayamıyor. Aile hayatını ihmal etmekten doğan suçluluk duygusu da kadınların iş hayatında başarısız olmalarının en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Kararsızlık, özgüven eksikliği, ne istediğini bilmemek, koşulları değiştirme inancı ve isteği, kendini geliştirme, inancı veya imkanı olmamak, sistemi değiştiremeyeceği düşüncesine kapılmak, sistemi desteklemek zorunda olduğunu hissetmek, kariyer yönelimi olmamak veya kariyerde yükselmeyi tercih etmemek ve Kariyerde yükselmenin gerekliliklerini ve zorunluluklarını göze almamak kadınların kendi kendilerine koyduğu engeller arasında sayılıyor.

Editör: TE Bilisim