İş Hayatının Zor İnsanları İle Başa Çıkmayı Öğrenin

Herkes aynı değildir. Mutlaka çalışma arkadaşlarınız arasında hırslı ve kaprisli olanlar da olacaktır. Ama onları değiştirmek sizin elinizde. Bu şekilde iletişim sorunu yaşayan kişiler uzmanlarca zor insanlar olarak tanımlanıyor. Bu tanımlamaya uyan insanlar kişiden kişiye yada topluma göre farklılık gösterse de temelde benzer davranışları bulunuyor. Genel olarak “zor insan” tanımına uyan kişilerin hırslı, inatçı ve kaprisli olduğu görülüyor. Unutmayın ki insanları değiştiremeseniz bile davranışları değiştirebilirsiniz.

Çevrenizdeki zor insanlardan şikayet etmek yerine o insanların davranışlarını değiştirmeyi denemelisiniz. Aslında zor insan diye bir şey yoktur, zorlayıcı davranışlar vardır. Hatta bazı insanlar karşısındaki kişinin performansını düşürmek ve hevesini kırmak için bile zor davranışlar içinde bulunabilirler. Bütün zor inanlar aynı davranışlar içinde bulunmazlar. Uzmanlara göre zor insanların davranışları şu şekilde;

Eğitim ve bilgi konusunda yetersiz olmalarına rağmen kendisini çok iyi sananlar

Hedefleri ve belirlemede beceri sahibi olamayanlar

Deneyimi ve bilgisi yetersiz olmasına rağmen kendisini iyi sananlar

Düşüncesi ve hareketleri yavaş olanlar

Yanlışını ve hatasını olgunlukla kabul edemeyen sürekli açıklama yapıp kendisini temize çıkarmak isteyenler

Sürekli yanlış anlamakta ısrar edenler

Asla konuşmayanlar ve bilgiyi zorla ağzından aldığınız kişiler

Mertebe farklılıkları nedeniyle görüşürken o farkı hissettiren kişiler

Kesinlikle karşısındakinin söylediklerine önem vermeyen

Asla karşısındakine saygı göstermeyen kişiler

Her zaman kendi yaptığı şeyin önemli olduğunu düşünen

Sorumsuz hareket eden ve birçok defa tekrar edilmesi zorunda kalınan insanlar

Etrafındakiler ve olaylar üzerinde kontrol oluşturmaya çalışanlar

Empati kuramayanlar

Peki Sizin Zor İnsanlara Karşı nasıl Bir yaklaşım İçinde Olmanız Gerekiyor?

Yukarıda saydığımız zor insan özelliklerine yenilerini eklemek mümkün. Bu özelliklere göre zor insanlara karşı tavrınızı belirlemeniz gerekiyor. Mesela saldırgan bir tutum sergileyenlere sakin bir şekilde ve kendinizden emin olarak karşılık verebilirsiniz. Yada her şeyi bilenlere karşı meydan okumadan onu överek, ama gerektiği zamanda hatalarını açığa çıkartacak sorular sorarak kontrol altına alabilirsiniz. Kısacası iş hayatında başarılı olmak için zor insanla, zor insan olmayın. Onlarla başa çıkmanın bir yolunu bulun ve işinize devam edin.