İş Hayatına

Yeni Başlayanlara Altın Öğütler Okulunuzdan mezun oldunuz, yüksek lisansınızı yaptınız sıra iş hayatına girmeye geldi. "Peki iş hayatında nelere dikkat etmek gerekir?" bu ve benzer soruların cevabına sizler için yer verdik. İşte iş hayatına yeni girenler için altın değerinde öğütler: Deneyimli insanlardan yardım almak her konuda size fayda sağlar. Bu durum iş hayatı için de geçerlidir. Çalıştığınız alanda kariyer sahibi kişilere danışarak onların tecrübelerinden yararlanabilirsiniz. Her zaman gelişmeye açık olun. Okulunuz bitmiş ve işinize girmiş olabilirsiniz ancak hala rakipleriniz var.

Bilmediğiniz bir dili, bilgisayar programını öğrenmek sizin için bir artı olacaktır. Sadece şu anki işinizde başarılı olmak ve yükselmek için değil, gelişmeye açık olmak aynı zamand gelecekteki iş başvurularınız için de faydalı olacaktır. Çalıştığınız alanda uzman olmayı amaçlayın. Sadece iş saatleri içinde değil, boş zamanlarınızda da işinizle ilgili konularla ilgilenin. Bu konuda makaleler, kitaplar, haberler okuyabilirsiniz. İş hayatınızı ve sosyal hayatınızı dengede tutun. Bu ikisinin birbirinin sınırından geçmesine izin vermeyin, ikisine de eşit zaman ayırın. Böyle yapmak hayatınızın da dengede olmasını sağlayacaktır. Her zaman çözüm üretici olun. Sadece işinizle ilgili değil, çalıştığınız saatlerde her konuda problem çözücü olmak yöneticinizin gözüne girmenizi sağlayabilir.

Ayrıca diğer insanların da size saygı duymasını sağlar. İşten kaçmayın, aksine iş kovalayın. Kısaca projeler ne kadar zor olursa olsun çalışmak için gönüllü olun. Projelerde yer almanın her zaman sizin için bir artısı olacaktır. Gelecekteki iş başvurularınızı düşünerek hareket edin. Başarılarınızı mutlaka belgeleyin, böylelikle bunları ilerki zamanlarda yapacağınız başvurularda kullanabilirsiniz. Bunlara baktığınızda moralinizin yerine geleceğini de unutmayın. Özgüven her kapıyı açar. Kendinize güvenmek hem kendinize hem çevrenizdekilere saygı duymanızı sağlayacaktır.

Özgüvenli insanların kendilerine güvendikleri ve kendilerinden emin oldukları için yapamayacakları veya cesaret edemeyecekleri bir iş yoktur. Bilmediklerinizi öğrenmeye çalışın. Bilmediğiniz bir konu olduğunda sormaktan çekinmeyin. Örneğin tecrübeli arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Unutmayın bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır. İşinizi severek yapın. Belkide bu on madde içinde en önemli madde budur. İşinizi severek yapmak size şevk, istek verecek ve sizi başarıya ulaştıracaktır. Genellikle insanlar severek yaptıkları işlerde başarılı olurlar.

Editör: TE Bilisim