CV Hazırlarken

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta İş başvurusu yaparken CV'lerden yararlanırız. Belki de binlerce kişinin başvurduğu bir ilandan CV'miz aracılığıyla farkedilir ve mülakata davet ediliriz. CV'nin Türkçe karşılığı özgeçmiştir. Adından da anlayacağımız üzere eğitim durumumuz, başarılarımız, iş tecrübelerimiz, konuşabildiğimiz yabancı diller, bildiğimiz bilgisayar programları gibi birçok konuda bizim hakkımızda bilgi verirler. CV hazırlamak basitmiş gibi gözükse de aslında üzerine çok düşülmesi gereken bir husustur. Çok başarılı bir insan CV'sinde bunu yansıtamaz ise bütün şartlarına uygun olduğu bir işi bile alamayabilir. İşi almayı bir kenara bırakalım mülakata bile davet edilmeyebilir. İnsan kaynakları uzmanlarının çoğu iyi hazırlanmış bir CV'nin işe alınmada büyük ölçüde payı olduğunu söylüyor. İşte CV hazırlarken dikkat etmemiz gereken 10 nokta: CV'de yazdığınız her şey yüzde yüz doğru olmalıdır, yalan yanlış bilgilere yer vermemeniz gerekir. Kendini daha iyi gösterme amacıyla insanlar bu yola başvururlar. Ancak bu kesinlikle doğru bir yöntem değildir. İşe alındıktan sonra gerçek ortaya çıkarsa yüksek ihtimal kovulursunuz. CV'nizi hazırlarken dilbilgisi ve imla kurallarına dikkat etmelisiniz.

Artık el yazısıyla hazırlanan CV'ler tarih olsada, bilgisayar ortamında hazırladığınız CV'lerde de mutlaka hata var mı diye kontrol etmelisiniz. Yabancı dil bilmek artık neredeyse bütün iş yerleri için önemli bir unsurdur. CV'nizde yabancı dil bilginize yer verirken seviyenize de yer vermelisiniz. Örneğin; az da olsa Fransızca biliyorsanız bunu mutlaka yazmalısınız. Ancak ileri, orta, başlangıç gibi seviyelerle yazarsanız daha iyi olur. Çünkü sizi yüzde yüz Fransızca biliyor kabul edip görüşmeye çağırabilirler hatta sizden görüşmede bu dili konuşmanızı isteyebilirler. Şu an pek çok üniversite ve kurum sertifa programları yapıyor. Bu tarz programlara katılmanız ve bunu CV'nize eklemeniz yararlı olacaktır.  

Ayrıca kendinizi geliştirmenize de katkı sağlar. CV'de mutlaka fotoğrafınız olmalıdır. Ancak bu fotoğraf CV'ye uygun olmalı yani ciddi olmalıdır. Vesikalık fotoğrafınız bunun için uygun olabilir. CV'leriniz çok uzun olmamalıdır. Kendiniz hakkında mutlaka bilgi vereceksiniz. Fakat unutmayın CV sizin mülaka çağırılmanız için hazırlanıyor. Okul sırasında görev alınan etkinlikler, üye olunan kulüpler ve yapılan bu tarz aktiviteler önem arz eder. Bu nedenle CV'de mutlaka yer almalıdır. CV'de mutlaka iletişim bilgileri yer almalıdır. Güncel olarak kullanılan telefon numarası ve e-mail adresine yer verilmelidir. CV'ye eklenen e-mail adresleri ad ve soyaddan oluşmalıdır. Eğer kişinin geçmişte kazandığı ödüller ve başarılar varsa buna CV'de kesinlikle yer verilmelidir. Bunlar CV'nin dikkat çekmesine neden olabilir. İlanlara başvururken CV'nin yanında ön yazıda önemli bir etkendir. Kendinizden ve neden ilana uygun olduğunuzdan bahseden kısa bir yazı ile başvuru yapmanız yararlı olacaktır.

Editör: TE Bilisim