Her insan bir işe başlamadan önce iş gçrüşmesine gitmektedir. Bu her kariyer için aynıdır, belediyelerde çalışanından tut taa mühendis doktoruna kadar herkes iş öncesi bir mülakata girmek mecburiyetindedir. Peki bu mülakatta neler sorulur?  Ben ne yapmalıyım ? Mülakatımı nasıl başarılı geçirebilirim ? Diye düşünüyorsanız alt kısımdaki vermiş olduğumuz maddeleri iyi okuyunuz ve nasıl başarılı bir mülakat yapacağınızı öğrenin.

Kendinizi İyi Tanıyın : Mülakatınız var ve özgeçmişiniz ve ön yazınızla alakalı sorulacak sorulara hazırlıklı olmalısınız. Öncelikle kendinizi nasıl anlatacağınızı düşünün. Sizi öbür adaylardan ayıran özelliklere yoğunlaşın.  İşi geliştirmek amaçlı neler yapabileceğinizi bilin. Bununla Birlikte tipik mülakat sorularına da hazırlık olun.  Kariyer hedefiniz nedir? En Son işinizden ne sebeple ayrıldınız? benzeri ... Özgeçmişinizi İyi Bilin: İş veren sizi tanımadığı için elinde sadece sizin özgeçmişiniz olacaktır. Müzakereye gitmeden kesin kendinize de bir kopyasını alın. Belli bir kısmından parça parça sual sorulabileceğinden arada göz atmanız gerekebilir. Sözgelişi bir işte elde ettiğiniz başarı aklınızda kalmamış olabilir ve sual sorulduğunda şaşırabilirsiniz. Bu da işveren de güvenilmez bir izlenim bırakabilir. Bu tip vaziyetleri engellemek için özgeçmişinizi iyice bilin. Mülakatına Gideceğiniz Firmayı Yada Şirketi İyi Araştırın: Şirketin koltuklarında oturup çevreyi seyretmeye gitmiyorsanız, önceden kesinlikle firmayı araştırmanız gerekir. Artık internetin çok yaygın ve anında anında her şirkeyin bir web sayfası olduğunu düşünürsek, şirket ile ilgili birşey bilmemenizin rastgele bir bahanesi olamaz. Bu yüzden gitmeden küçük bir araştırma yapmak görüşmenin gidişatı için iyi olacaktır.

Mülakat Esnasında Soracağınız Soruları İyi Bilin: İlgisiz olan adayların mülakatta başarı elde etmesi neredeyse binde birdir. Cevaplarını bilmek istediğiniz ve cevaplarını kesinlikle öğrenmeniz gereken soruları sorun. Mülakata gitmeden önce soracağınız soruları listelemeniz sizin için iyi olacaktır. Mülakatçınızı Araştırın: Sizi mülakat edecek kişiyi araştırma imkanınız varsa mutlaka araştırın ve onun hakkında gerekli bilgileri öğrenin, Mesela bir şirkete mülakata gideceksiniz o şirketin internet sitesine giriniz ve oradan insan kaynakları bölümüne bakabilirsiniz, bir çok firmanın insan kaynakları bölümü bulunmaktadır. Mülakatçınızı iyi öğrenmek sizin yararınıza olacaktır. Onu yanımanız ve kariyeri hakkında bilgi sahibi olmanız onu mülakat sırasında etkilemenize yardımcı olacaktır.

Mülakatta Ücret Sorusu: İş arama sürecinin en ciddi noktası mülakat mertebesi . Her şey iyi gidiyor derken para konusu ansızın görüşmenin seyrini değiştirebiliyor. Bazen iş başvurusunda bulunan birey umduğunun çok altında bir fiyatla karşılaşıyor, bazen de söylediği para fazla düşük bulunup özgüvensiz olarak damgalanma olasılığı yaşıyor. İşin püf noktası: İşe alımcılara göre adayların birçoğu şirketi ve pozisyonun gerekliliklerini iyi araştırmıyor. Ücret konusunda ise doğru bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyor. Ücret seviyeleri farklı göstergelere göre değişkenlik gösteriyor. Güvenilir yayınların her yıl yaptıkları ücret araştırmalarının sonuçları ve ücret araştırma şirketlerinin yıllık raporları bu konuda yardımcı olabilir. Kişinin net ve dürüst olması, teklifin üzerinde bir beklentisi varsa bu talebinin gerekçelerini firmaya sunabilmesi bekleniyor. Bu gerekçeler, eğer çalışıyorsa mevcuttaki ücret paketi, sahip olduğu yetkinlik ve beceriler, kanıtlanmış başarıları (örneğin satışları yüzde 20 oranında arttırmış olması) ve işe başlaması durumunda firmaya yapacağı katkılar gibi konular.

Bunların dışında ücret talebinde bulunmadan önce şu kriterleri gözden geçirmekte yarar var: Deneyim ve eğitim: Bitirilen okul ve deneyimlerinin tutarlılığı (aynı konuda olması) kişinin alanında uzmanlaşma seviyesini belirler. Bu da maaş ortalamasına yansıyacaktır.

Başvurulan pozisyonun unvanı: Eleman, uzman, uzman yardımcısı... Hepsinin maaş derecesi ayrı. Ekonomik durum: Başvuru yapılan sektörde o dönem finansal bir durgunluk yaşanıyorsa beklentiyi fazla yüksek tutmamalı.

Başvurulan şirket: Gerçekten kurumsal bir şirket ise maaş pazarlığı yapmanız pek mümkün olmayabilir. Maaş politikaları her derece için bellidir.

Yan faydalar: Kurum size eğitim, ikramiye, özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik katkı payı gibi yan faydalar sunuyorsa bunları da dikkate almalı.  

Editör: Erhan İmamoğlu