Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran dönüşünde yaptığı açıklamalarla gündeme damgasını vurdu. “Ne zaman seçim yaklaşsa inşaat sektörüyle ilgili kriz çıkartılmak istendiğini” dile getiren Erdoğan ülke için inşaat sektörünün önemine dikkat çekti.

İnşaat Sektöründe Canlılık Son Sürat Devam Ediyor

Bir ülkede inşaat sektörü biterse o ülke de biter diyen Erdoğan, Modern bir ülkede inşaat sektörünün de gelişmesi gerektiğine dikkat çekti. Ekonomi için inşaat sektörünün önemi büyük. İlk akla gelen konut inşaatının dışında diğer inşaat alanlarında da yatırımların yapılması gerekiyor. Bütün özel sektör ve kamu sektörü yatırımının büyük bölümünü inşaat yatırımı oluşturuyor. Yapılan yol, baraj ve köprülerde bir çeşit inşaat yatırımı olarak karşımıza çıkıyor. 2015 yılı yatırım programında ekonominin bütününde yapılacak yatırımlar da yer alıyor. İnşaat yatırımlarına ülke genelinde 800 milyar TL sabit sermaye yatırımı yapılması bekleniyor. Özel sektörün yapılacak toplam yatırımın 300 milyar liralık kısmını üstlenmesi bekleniyor. Bu harcamanın 50 milyar liralık kısmının ise konut yatırımına harcanması bekleniyor. 100 milyar tl civarında olması beklenen kamu yatırımı ise bu yatırımlarda sağlık, eğitim, ulaştırma ve enerji sektörlerini kullanması bekleniyor. İnşaat yatırımına 75 milyar Tl harcanması bekleniyor.

İnşaat harcamalarına milli gelirin yüzde 10’luk bir kısmı kullanılıyor. Ortalama milli gelirin 6,5’lik bir kısmı ise özel sektör için kullanılırken, yüzde 3,5’lik kısmı ise kamu sektörünün inşaat harcamalarına gidiyor. 2014 yılı Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Yapı İzin İstatistikleri’ne göre 217 milyon m2 büyüklüğünde 173 milyar TL değerinde inşaata ruhsat izni verildi. Yapı Kullanım İzin Belgesi alan inşaat sayısı ise 150 milyon m2 büyüklüğünde 118 milyar TL değerinde oldu. 2015 yılı Kalkınma Bakanlığı’nın açıkladığı programda 2014 yılı içinde konut yatırımlarına 45 milyar TL harcama yapıldığı belirtiliyor. Konut ve bina yatırımlarına devletin tahminini aşan ölçüde kaynak harcandığı ise Yapı İzin İstatistikleri sonucunda ortaya çıkıyor. Yani kısacası 2014 yılında bina dışı inşaatta hem ciro bakımından hem de üretim bakımından gerileme yaşandı. Ancak buna rağmen bina inşaatlarında ilerlemeler yaşandı. Milli gelirden inşaat harcamalarına ayrılan payda da artış gözlendi. 2015 yılında bina inşaatı canlılığını korumasının yanı sıra artacağa da benziyor.