Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni tasarıda gelir vergisi oranlarına yenilerinin eklenmesi gündeme geldi. Buna göre yıllık 1 milyon TL'den fazla gelir elde eden mükelleflerden gelir vergisi yüzde 35'ten olarak alınırken yeni tasarıya göre bu oranın yüzde 45'e çıkarılacağı belirtiliyor. Aynı zamanda yıllık geliri 500 bin TL'den fazla 1 milyon TL'den az olanların ise yüzde 40 oranında gelir vergisi ödemesi planlanıyor.

Mevcut Gelir Vergisi Tarifesi

Gelir İdari Başkanlığı’nda yayınlanan tarifede Gelir Vergisi Kanunu’nun103’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2019 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere şu şekilde vergileme yapılmaktaydı.

Buna göre şu anda yıllık geliri yüzde 148 bin TL'den fazla olan bir kişiden 148 bin TL'ye kadar 36 bin 260 TL sabit ücret bu miktarın üstünden ise yüzde 35 gelir vergisi kesintisi yapılıyor yıllık geliri 18 bin TL'den düşük olanlardan yüzde 15 gelir vergisi alınıyor.

Yeni Sistem Nasıl Olacak ?

Yeni sistemde vergi oranın 500 bin ile 1 milyon arasındaki gelirlerde yüzde 40-42, 1 milyon liranın üzerindeki gelirlerde ise yüzde 45-50’ye çıkarılması ya da birden fazla dilim yerine 500 bin liranın üzerindeki gelirlerde vergi diliminin yüzde 40 veya 42’ye yükseltilmesi öngörülüyor.

Gelir Vergisi Muafiyeti Kimlere Var ?

Gelir vergisinden muaf kesim Gelir Vergisi Kanunu’nun 9.maddesinde tanımlanmış olup bunlar şu şekilde açıklanmıştır.

Diğer muafiyetler için: https://www.gib.gov.tr/node/85737

Editör: TE Bilisim