2020 yılında merakla beklenen güncel konulardan biri de taşeron haklarının iyileştirilmesi, yıl içerisinde maaşlara gerçekleştirilecek olan zamlar, kadrolar ve ikramiye miktarlarıdır. Bu konular ile ilgili özellikle ikramiye, maaş ve ek ödeme miktarları, tarihleri ile ilgili detaylar haberin devamında yer almaktadır.

Zam Oranı ve Maaşlar Ne Kadar Olacak?

2020’de taşeronlara yapılacak olan zam ile ilgili Çalışma Bakanlığı tarafından yüzde 4 açıklaması yapılmıştı. Buna ek olarak ise 2019 asgari ücret zammı sonrasında yapılan bu yüzde 4’lük zamdan sonra bile taşeronların maaşları asgari ücretin yüzde 26 altında kaldı. Bu sebeple 2020 yılı için işçilerin maaşlarının görüşülmesi gündemde yer alıyor.

Maaşların yanı sıra taşeron işçilerinin bir diğer beklentisi ise yüzdelik dilim olup 2020 yılında sendika üyesi olan işçiler toplu halde yüzdelik dilim ödemesi için başvurularını gerçekleştirdi. İşçiler yüzdelik dilim ile ek zam bekliyor.

Ek Ödeme ve Diğer Detaylar

Taşeron işçilere ikramiyemin dışında ödenen diğer ödemelerde de zam yapılması gündeme geldi. BU doğrultuda 75 TL bayram ödemesi başta olmak üzere kırtasiye ve diğer ödemelerde de 2020 yılında artış olmasını talep ediyor.

Taşeronu ilgilendiren bir diğer haber de tayinler ile ilgili olmakla birlikte yerel mahkemelerin verdikleri kararlardan yola çıkarak 2020 görüşmelerinde tayin hakkının da masaya yatırılması bekleniyor.

Asgari ücrete yapılan zamdan sonra ise 4/D’li olarak çalışan işçilerin maaşlarında yeni yıldan önce günlük 21 TL ve aylık da 635 TL olarak bazı belediyeler tarafından zam yapılmıştı. 2020 yılında ise diğer kamu kurumu ve belediyelerden de maaş artışı beklentisi bulunuyor.

Yeni Ücretler Nasıl Belirlenecek?

Taşeron işçilerinin yeni maaş tutarları hizmet alım ihaleleri ve bireysel iş sözleşmesinde belirlenen yüzde fazlasıise yeni asgari ücret esas alınarak belirlenecek olup asgari ücretin yüzde on fazlası çalışıyor ise bir işçiye brüt 93 TL, yüzde 4 oranında zam yapılacak.