Yeni iş yeri açmak isteyenler için devlet destekleri arasında en çok çok merak edilen KOSGEB desteği olup bu kapsamda özellikle destekler 2020 yılı itibari ile devam etmekte olup düşük faizli kredi, hibe desteği başta olmak üzere farklı seçenekler ile kedi işini kurmak isteyen, iş yeri açmak isteyen herkes bu olanaklardan yararlanabiliyor. Vergi ve prim desteği gibi çeşitli desteklerin de sağlandığı bu desteklerden ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar yararlanma olanağı bulunuyor. Peki sağlanan bu destekler neleri kapsıyor, nasıl başvuru yapmak gerekiyor, işte detaylar.

Hangi Destekler Veriliyor?

Kendi iş yerini açmak isteyenlerin yararlanabileceği ilk destek KOSGEB tarafından sağlanmakta olup bu kapsamda Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’nda önerilen iş yeri projesinin kabul edilmesi durumunda ilk olarak karşılıksız 5 bin daha sonra vergi ve prim ödemeleri dahil 60 bin TL’ye kadar destek verilmektedir. İlgili hibe desteğine başvuru yapmak için ise https://www.kosgeb.gov.tr sitesinde yer alan adımların izlenmesi gerekmektedir.

Devlet tarafında ayrıca sadece prim ve vergi indirimi desteği de sağlanmakta olup bu noktada BAĞ-KUR esnaf için 2020 yılında yeni açılacak olan iş yerleri için girişimcilere 1 sene boyunca 10 bin 593 TL de prim desteği verilecektir.

Sunulan bir diğer avantaj ise kamu bankalarından girişimciler ve yeni iş yeri açacak olanlara yönelik faizsiz kredi desteğidir. Halkbank, Ziraat Bankası gibi kamu bankalarına 31 Aralık 2020 tarihine giderek iş yeri açma kredisi için başvurmak, özel faiz oranından yararlanarak destek almak mümkündür.

3 Yıl Vergi İndirimi Sağlanıyor

Yeni iş yeri açanlar için sağlanan vergi indirimi kapsamında üç vergilendirme döneminde sağlanan gelirin 75 bin TL’lik kısmının muaf tutulacağı aynı zamanda ilk kez sigortalı olmaları durumunda ise resmi olarak sigorta başlangıç tarihinden itibaren 1 yıl boyunca en alt tutardan 10 bin 591 TL prim ödemesinin devlet tarafından karşılanıyor. İlgili prim ve vergi desteğinden yararlanmak isteyenler için https://www.gib.gov.tr/genc-girisimcilere-vergi-ve-sigorta-prim-tesviki-brosuru-yayinlandi detaylı bilgi resmi internet sitesinde yer almaktadır.

Editör: TE Bilisim