Askerlik sisteminde yapılacağı iddia edilen düzenlemelerle alakalı net açıklamalar geçtiğimiz aylar itibariyle Milli Savunma Bakanı tarafından yapılmış ve gündeme aktarılmıştı. Milli Savunma Bakanı yaptığı açıklamada, askerlik sistemiyle alakalı çalışmaların yapılıp, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' ın onayına sunulacağına yer vermişti. Bu açıklamaların ardında da çalışmaların hazırlanıp, Erdoğan' a sunulduğu bilgisi gündeme yansımıştı. Çalışmalardaki temel askerlik eğitimi süresini uzun bulan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; sürenin düzenlenmesini ve çalışmanın yeniden yapılmasını istemişti. Bu konuyla alakalı süreç de tamamlandı ve nihayet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından detayları ilk kez Balıkesir' de kamuoyuna aktarıldı.

1+5 ASKERLİK SİSTEMİ, YEDEK SUBAYLIK İMKANI

Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamasında, askerlik sisteminin 1 ay temel askerlik eğitimi ve 5 ay da isteğe göre bedelli askerlik veya dövizli askerlik uygulamasından oluşacağı ifadelerini kullandı. Üstelik bu askerlik sistemi uygulamasında önlisans mezunlarına da yedek subaylık imkanı sunulacak. Askere alınma dönemi gelen vatandaşların sayısının her sene çoğalması, askeriyelerdeki doluluk oranları, sayının bir türlü düşürülememesiyle alakalı olarak gündeme gelen bu düzenlemeden; her yıl 145 bin kişi yararlanacak.

BEDELLİ ASKERLİK FİYATI NE KADAR OLACAK?

Bedelli askerlik uygulamasında fiyatın ne olacağına yönelik henüz bir açıklama yapılmış değil ancak iddialara göre bedelli askerlik ücretinin her ay için bir asgari ücret tutarında olması bekleniyor. Bu bağlamda 6 aylık askerlik süresinin 1 ay zorunlu temel eğitimi çıkarıldığında; 5 aylık bedelli askerlik için ortalama 12 bin TL gibi bir rakam söz konusu oluyor.

Editör: TE Bilisim