Ülkemizde birçok çalışan ne zaman emekli olacağını düşünürken özellikle emeklilik yasası göz önüne alındığında bazı durumları sağlayan çalışanların erken emeklilikten yararlanacağı ifade edilmektedir. En son emeklilik ile ilgili düzenleme ile erken emeklilik hakkında bilgi sahibi olmayan bireyler için detaylar haberimizin devamında paylaşılmaktadır.

Emeklilik Şartları Neler?

Ülkemizde çalışan bireylerin emekli olmak için sağlaması gereken 3 temel şart bulunmakta olup bu şartların tümünü sağlayan vatandaşlar emekli olma hakkını elde edebilmektedir. Kanunda belirtilen şartlar ise için ilk olarak 15 yıldır sigortalı olmak, ikincisi 3600 gün prim ödemek ve sonuncusu ise 1999, 2008 önce sigortaya başlanması şeklindedir.

Fakat SSK’lılar için emeklilik şartı en az 7200 gün yani 20 yıl boyunca prim ödenmesi, BAĞ-KUR için ve emekli sandığı için emeklik şartı için en az 9000 gün yani 25 yıl prim ödemesi yapması gerekmektedir. Prim gün sayısından sonra bireylerin kanunda yer alan yaş süresini beklemesi gerekmekte ve bu şartın da tamamlanması ile emekli olabilmektedir.

Hangi Kalemlerde Erken Emeklilik Yolu Açılıyor?

4/A,4/B ya da 4/C’li olan çalışanlar bazı durumlarda erken emeklilik elde edebilmektedir. Bunlardan ilki doğum borçlanması olup kadın çalışanlara 3 çocuğa kadar borçlanmayla 2160 gün yani 6 yıl kazandırmakta olup 3 çocuğu olan bir anne 6 yıl erken emekli olabiliyor. Erkekler ise askerlikte ise en az 1 yaş önce emeklilik elde edilebiliyor. Aynı zamanda sağlık durumu elvermeyen vatandaşlar için ise çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler için erken emekliliğin yolu açılmıştır.