İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 'Vize serbestliğiyle Türk mallarına talep artacak' ifadesini kullandı. işte detaylar.


Çağlar, AB Komisyonunun Türk vatandaşları için vize muafiyeti yönünde  tavsiye kararı almasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu tavsiye kararının  Avrupa Parlamentosu ve üye devletlerin önüne geleceğini belirtti.

Onların da haziran ayında bu tavsiyeye uyup uymadıklarına karar  vereceklerini ifade eden Çağlar, "Avrupa Birliği artık yol ayrımında. AB ya  sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile AB'nin 1996'dan bu yana Gümrük Birliği uyguladığını  anımsatan Çağlar, şöyle devam etti:

"Bugün AB, Türkiye'nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı. Türkiye  de AB'nin ithalatında 7'nci, ihracatında 5'inci sırada. Bu gerçeğe rağmen  Avrupa'ya giden iş adamımızın işini bitirip Türkiye'ye geri döneceği günü  bırakın, neredeyse dönüş saatini bile ispat etmek zorunda bırakılması ne kabul  edilebilir, ne de sürdürülebilir. Turizm ya da iş amaçlı kısa süreli vize  muafiyetinin geçerli olacağı 26 Schengen ülkesinin toplam nüfusu 400 milyonu  aşıyor."

İbrahim Çağlar, vize serbestisiyle ve ticaretin hızlanmasıyla  Avrupa'da Türk mallarına talebin artacağı gibi Türkiye'de maliyet avantajı sunan  üreticilerin de kıymetinin artacağına dikkati çekti.

Avrupa evlerinde Türk malı beyaz eşya, tekstil, makine ve petrokimya  gibi ürünlerin çok daha fazla görülmesinin önünün açılacağına işaret eden Çağlar,  "Vizelerin kalkmasıyla ihracatımızın yarıya yakınını yaptığımız Avrupa pazarı,  Türkiye'ye daha da yakınlaşacak." ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim