Suriyeli mültecilere destek vermek için Yunanistan'ın Midilli adasına bir dizi ziayeretler yapan Papa, 12 mülteciyi Vatikan'a götürdü. İşte detaylar.



Adada Yunanistan Başbakanı Alexis Tsripras ve Fener Rum Patriği Bartholomeos tarafından karşılanan Papa Francesco, Midilli'de beş saat kaldı. Dönüş yolunda ise Papa'nın Midilli ziyareti için kullandığı charter uçağında 12 Suriyeli mülteci de vardı. Roma’ya doğru yola çıkan 12 göçmenin altısı çocuk ve tamamı Müslüman.

Sığınmacılar, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki anlaşmanın hayata geçtiği 20 Mart öncesinde Yunanistan'a varmış olanlar arasından seçildi.

Papa ve beraberindekiler 300 bin mültecinin kaldığı Moria kampını ziyaret etti. 

Kampta bir bebeği kucağına alıp öpen Papa, sığınmacılara yalnız olmadıkları mesajını verdi: "Mülteciler, geride her şeylerini bırakmanın acısını taşıyorlar. Buraya sizin hikayelerinizi duymaya ve sadece yanınızda olmaya geldik. Bu insani krize tüm dünyanın dikkatini çekmek için buradayız ve bu krizin çözüme ulaşması çağrısında bulunuyoruz."

Ortak bildiri

Konuşmaların sonunda, Papa Francesco, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Atina Başpiskoposu Leronimos, ortak bir bildiriye imza attı. Bildiride, sığınmacı krizinin durdurulması için uluslararası bir mutabakatın sağlanması çağrısı yapıldı. Bildiride ayrıca, Ortadoğu’daki sorunların barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması isteğinde bulunuldu ve sığınmacıların evlerine güven içinde dönmelerinin sağlanmasının önemi ifade edildi.

Denize çelenk bıraktılar

Kamp ziyaretinin ardından heyetin bir sonraki durağı Midilli Limanı oldu. Dini liderlerin dualarından sonra kaçak geçişlerde hayatını kaybederler anısına denize çelenk bırakıldı.

Midilli'deki Moria kampında ağırlanan göçmenler ya Türkiye'ye iade edilecek ya da sığınma başvuruları kabul edilecek.

Türkiye ile AB arasında geçen ay Avrupa'ya mülteci akınını yavaşlatmak amacıyla varılan anlaşmanın ardından Midilli'de binlerce kişi ortada kaldı.

Papa Francis daha önce de bir sığınmacının ayaklarını yıkadığı görüntülerle soruna dikkat çekmişti. Vatikan Papa'nın ziyaretinin tamamen insani ve dini amaçlı olduğunu, mültecilerin sınır dışı edilmesine yönelik bir tepki olarak görülmemesi gerektiğinde ısrar ediyor.
Editör: TE Bilisim