Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Şubat 2021 tarihinde canlı olarak vatandaşlara uzayla ilgili bir çok müjdeyi verdi. Türkiye bilindiği üzere tarihinde ilk kez uzayla ilgili çok önemli çalışmalar yapmaya başladı ve Türkiye Uzay Ajansı kurulduğu gibi TÜBİTAK'a da 2 milyar liradan fazla ödenek veriliyor. Peki uzaya gidecek Türk kimdir? Türkiye'nin uzay planları nedir(özetli), aya nereden nasıl gidilecek? İşte akıllarınızda ki o soruların yanıtlarını veriyoruz.

Türkiye Uzaya Ne Zaman - Nasıl Gidecek?

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılı olması dolayısı ile 2023 yılında Ay'a ilk adımı atacak. İlk hedef yerli ve milli hibrit roket ile Ay'a sert bir iniş yapılacak. 2028 yılında ise ay'a yakın bir yörüngeye çıkılacak ve yerli fırlatma roketimiz ile Türkiye aya yumuşak iniş yaparak Ay'a inen sayılı ülkelerden birisi olacaktır.

Uzaya Gidecek Türk Kimdir?

Türkiye tarihinde ilk defa bir Türk'ü uzaya gönderecek. Peki bu Türk kimdir? Az önce Sanayi Bakanlığından yapılan açıklama da uzaya gidişin seyahat amaçlı değil, bilim amaçlı olduğu belirtildi. Yani uzayı görmesi için her hangi bir vatandaşın değil özellikle Fizik, Astronomi ve Uzay alanlarında çalışan bir bilim insanının, akademisyenin (üniversite öğretmeni) göndermesi bekleniyor.

Türkiye'nin Uzay Planları (ÖZET)

Türkiye'nin özetli olarak ay'a gitmek, uzaya Türk vatandaşı göndermek, yerli bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi üretmek, uzay limanı işletmesi kurmak, astronomik gözlemler yapmak - uzay nesnelerini kayıt altına almak, uzay sanayiyi geliştirmek, uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmak, uzay alanında etkili ve yetkili insan yetiştirmek olarak hedefler kamuoyuna duyuruldu.