9 Şubat 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 11 yıllık milli uzay projelelerini ve hedeflerini kamuoyuna duyurdu. Buna göre en heyecan verici nokta uzaya Türk astronotun gönderileceği hususu oldu. Türkiye tarihinde ilk kez uzaya Türk astronot gönderecek. Peki Türk astronotluğa başvuru şartları nelerdir, kimler gidebilir? Merakla çok sayıda aday bu sorunun cevabını beklerken sonunda açıklandı. Peki detaylar nedir? Nasıl başvuru yapılacak?

Türk Astronot Başvuru Şartları

Uzaya gidecek Türk astronotların gönüllü olması gerekiyor. Gönüllü olarak başvuru yapacak olan adaylar arasından seçimler yapılacak olup başvuru yaparken adayların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Peki bu şartlar nelerdir?

Keskin görüşe sahip, bilim mühendislik teknoloji ve matematik alanlarda üst düzey bilgiye sahip, antropometrik gereksinimleri sağlayabiliyor olmak (uzay yürüyüşü yapabilmek, uzay kıyafeti giyebilmek), alkol ve sigara kullanmıyor olmak, kronik hasta olmamak, düzenli ilaç kullanıyor olmamak, psikolojik rahatsızlığa sahip olmamak, düzgün bir kemik yapısı ve eklemlere sahip olmak, zihinsel kişisel ve ruhsal yeteneklere sahip olmak şartları aranmaktadır.

Yukarıda belirtilen şartlara uyum sağlayan adaylar astronot olabilmek için müracaatlarını yapacak. Bilim heyeti tarafından yapılan incelemeler sonucunda uzaya gönderilecek adayın seçilmesi, 2 yıllık zorlu bir eğitim sürecinin başlaması ve ardından ise uzaya Türk vatandaşının gönderilmesi beklenmektedir.

Editör: TE Bilisim