Korona virüs ile mücadele kapsamında maske almak isteyenler için devlet satışların durdurularak, herkese ücretsiz bir şekilde dağıtılacağını açıklamıştı. PTT ve eczaneler aracılığı ile dağıtılan maskeler için cep telefonuna gelen kod ile giderek vatandaşlar eczanelerden ücretsiz maske temini yapmaktaydı. Fakat geçtiğimiz gün yapılan açıklama ile telefona kod gelmemesi ve benzeri sorunlar nedeni ile isteyen için tekrar ücretli maske satışının başlayacağı ve ücretsiz maske için ise vatandaşlara Sağlık Bakanlığı’nın uygulaması olan “Hayat Eve Sığar” uygulaması ile kod dağıtılacağı açıklandı.

Hayat Eve Sığar Uygulaması

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında hazırlanan bir uygulama olan Hayat Eve Sığar uygulaması ile bulunulan bölgede enfekte olan hasta yoğunluğu, sağlık durumu takibi ve günlük vaka sayısı olmak üzere daha birçok bilgiye erişim sağlanabiliyor.

Android cihazlara bu uygulamayı yükleme isteyenler için https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar adresinden Apple marka cihazlar için ise https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar adresinden uygulamayı cep telefonlarına yüklemek mümkün.

Yapılan açıklamada uygulamada “Telefon numaranız ile doğrulama yaparak adım adım size sorulan soruları cevaplayıp, koronavirüs hastalığı anlamında vermiş olduğunuz şikayetlerinize göre değerlendirilerek nasıl davranmanız gerektiğine göre yönlendirme alabilirsiniz. Vermiş olduğunuz cevaplara göre yönlendirmeler sadece öneri niteliği taşımaktadır, ayrrıcaharita üzerinde hastane, eczane, market zincirleri, metro ve duraklar gibi temel ihtiyaç noktalarına kolayca ulaşabilir, evde izolasyon, enfekte kişiler ve riskli bölgelerin yoğunluğunu görebilirsiniz” ifadeleri yer almıştır.

Uygulamadan Maske Başvurusu

Hayat Eve Sığar uygulamasında yer alan "Sağlık Durumu" sekmesi altından maske talebi yapılmakta olup uygulamanın ana ekranının sol üstünde yer alan ana menünün en üst kısmında “Maske Talep Et” bölümü yer alıyor. Bu bölümde maske talebinde bulunan kullanıcıların karşısına, bir barkod çıkıyor ve kullanıcılar, bu barkod ile birlikte kendilerine en yakın eczaneden maskelerini alabiliyor.

Editör: TE Bilisim