Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili önümüzdeki günlere çekirdek istilası ile Türkiye’de daha önce görülmeyen böcek türlerine karşı uyarılar yaptı. Buna göre böceklerin zararlarına karşı dikkatli olmalı gerektiği ifade edildi.

ÇEKİRDEK İSTİLASI

Öğretim Üyesi Hasan Sevgili yaptığı açıklamalarda Afrika'dan yayılan İran ve Irak sınırına kadar çöl çekirgeleri istilası ve bu benzeri iklim değişimiyle çeşitli böcekler görülmeye başladığı ifade edildi. Vatandaşların kelebek olarak gördüğü bir böceğin aslında kelebek olmadığını işgalci bir böcek türü olduğunu bitkilerin öz suyu ile beslendiklerini ifade etti. Ağız yapısında buna uygun bir şekilde olduğu için bitkilere zarar veren bir yapısı var.

BİTKİLERE ZARAR VEREN YENİ TÜRDEN BÖCEKLER;

Daha önce Türkiye'de görülmemiş böceklerin daha sık görebileceğimizi ve buna karşı mutlaka dikkatli olmamız gerektiği ifade edildi. "Japonika böcekler her türlü bitkiye saldırdığı için mücadelesi çok zor. İlaç kullanımı hiç önerilmiyor" açıklaması yapıldı. Küresel bir iklim değişikliği olduğunu bitkiler ve böcekler normal yaşam alanlarında yeteri kadar beslenemediği için başka alanlara doğru gidiyorlar. Yakın zamanda göreceğimiz bu böceklerin başımıza iş açacağını ve buna hazırlıklı olmak gerektiği ifade edildi.

Editör: TE Bilisim