Türkiye bilindiği üzere deprem kuşağı ülkeleri arasında bulunmakta ve neredeyse 81 ilin tamamından fay hattı geçmektedir. Fay hatları bölgeden bölgeye değişmekte ve potansiyel enerjisi de farklı olarak bilinmekte olup Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er İzmir depremi sonrasında Marmara Bölgesine önemli uyarılarda bulunurken meydana gelebilecek olası depremlerin ne kadar büyük olduğuna yönelik duyuru yaptı.

Depremin Büyüklüğü 7.5 Olabilir

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er  "İnsanlara etkisi bakımından 'katil fay' olarak isimlendirilen Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde oluşabilecek bir depremin Marmara'yı ve Güney Marmara'yı etkilemesi beklenmektedir. Burada oluşacak olan deprem aynı zamanda tsunami etkisi de gösterebilecek bir depremdir"şeklinde açıklama yaptı. Marmara Bölgesinde sadece depreme yönelik tedbirlerin alınması yeterli olmayabilir çünkü tsunami tehlikesi de bekleniyor. Bölgeler hususunda ise deprem uzmanı "Kuzey Anadolu fay hattının orta kolları olarak adlandırdığımız İznik Gölü'nün güneyinden başlayıp Gemlik'te bir kaç kola ayrılan, Orhangazi fayı olarak devam eden, Mudanya'nın denizle birleştiği noktanın kenarından geçip Karacabey'e doğru devam eden Kuzey Anadolu fay hattının orta kolu üzerinde oluşabilecek 7 büyüklüğünde bir deprem beklenmektedir" açıklamasını yaptı.

Yukarıda depremlere yönelik konum bilgisi verildi büyüklüğün ise 7'nin üzerinde olduğu görülüyor. Buna göre Marmara Bölgesinde 7,5 büyüklüğünde çok ciddi bir deprem beklendiği gibi sadece depremle kalmayıp bölgede tsunami de bekleniyor. Daha önceden yapılan açıklamalarda depremin 2040 civarlarında olabileceğine yönelik bazı ön görüler var.