Ülkemizde bilindiği üzere il ismi, ilçe ismi, mahalle ismi, sokak ya da cadde ismi veya numarası, apartman ismi ya da numarası, daire ismi ya da numarası şeklinde adres sistemi bulunmaktadır. Ancak bu sistem hem kargo durumlarında hemde bazı önemli durumlarda karışıklığa neden olmakta ve adres bulunamamaktadır. Bu karışıklığın önüne geçmek için adres sisteminde değişiklik yapılacak. Herkesin adresi 9 haneli kod olacak. 9 haneli kod aracılığı ile hiçbir yerde karışıklık olmayacak.

Avrupada Uygulanıyor!

Şu anda Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere vb. gibi çoğu gelişmiş sistemde kodu sistem uygulanıyor. Örneğin buralarda yaşayanlar adres olarak mahalle sokak vermek yerine NY1079 gibi kod vermektedir. Bu kodu kamu görevlisi ya da kargo görevlisi adres sistemine girdiğinde direkt olarak bireyin nerede yaşadığını kolay bir şekilde bulabilmektedir.

Yakın Zamanda Geçilecek

Adres sistemi değişikliğine gidildikten sonra ilk olarak devletin sahibi olduğu PTT kargo ile bu bilgiler paylaşılacak. Kod sistemine göre kargo taşımacılığı ilk olarak PTT tarafından pilot uygulama ile başlanacak. Pilot uygulama da her hangi bir sıkıntı yaşanmazsa tüm kargo firmaları ve adres gereken tüm kamu ya da özel dairelerde bu kodların kullanılması ön görülmektedir. Tüm şehir, ilçe, mahalle, sokak ve apartman isimleri, kapı daireleri kodlamaları yapıldıktan sonra 2021 yılının ilk yarısında sisteme geçiş yapılabilir.