Araç sahiplerini yüksek sigorta çilesi bitiyor. Trafik sigortasında primler ucuzluyor. Peki sürücüler ne zaman düşük derecede sigorta ücreti ödemeye başlayacak?

Kişilerin kendi kusurundan yararlanamaması ilkesini getiren yasa tasarısı Meclis’e geldi. Yasayla sigorta şirketlerinin riskleri daha öngörülebilir olacak, primlerdeki aşırı artışların önüne geçilecek.

 
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasına ilişkin düzenleme içeren tasarının, Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak TBMM’ye gönderildiğini belirterek, “Sektörde öngörülebilirliği artırıp, primlerin daha makul seviyelere inmesini amaçlıyoruz” dedi. 
 
Şimşek, kamuoyunda çok tepki çeken zorunlu trafik sigortasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
Serbest tarife rejimi altında  2008’den beri sigorta şirketlerince belirlenen primlerde, özellikle 2015’in ikinci yarısından itibaren ciddi artışlar gözlendiğine dikkati çeken Şimşek, bu çerçevede vatandaş şikayetlerinin arttığını dile getirdi. Bunun üzerine talimatlandırdığı Hazine Müsteşarlığı’nca çalışma başlattığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
 
“Primleri istikrara kavuşturmak 
 
amacıyla bazı  tedbirlerin alınması uygun görüldü. Bu tedbirlerden bir kısmı sigorta şirketlerinin yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik, bir kısmı da uygulamayla ilgili sorunların çözümüne yönelik. Şirket yükümlülüklerinin azaltılmasına  yönelik alınan ilk tedbir Karayolları Trafik Kanunu değişikliği olup, taslak Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak hükümet tasarısı olarak TBMM’ye  gönderildi.”
 
Kusurluya tazminat yok
 
Mehmet Şimşek, tasarıyla temel olarak trafik kazalarında ölen kişilerin yakınlarına yapılan destekten yoksun kalma tazminatının  hesaplanmasının standart hale getirilebilmesi için kanuni, diğer bir deyişle  Hazine yetkisinin alındığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
“Tasarıyla kişilerin kendi kusurundan yararlanamaması ilkesi getiriliyor. Sigortalının sorumluluğu altında olmayan hususlarda sigorta şirketinin tazminat ödeme yükümlülüğünü ortadan kaldıran tasarıyla trafik sigortası kapsamının genel şartlarla belirlenmesi hususunda yetki alınıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sigorta şirketleri bakımından belirsizlikler ortadan kalkmış olacak, tazminat yükü daha öngörülebilir hale gelecek, bu suretle fiyatlamada istikrar sağlanacak.” 
 
Sigorta şirketleri primlerin düşmesi için sürücünün kusurlu olmasına karşın ölümlü kazalarda yakınlarına ödenen tazminatın zorunluluğunun  kaldırılmasını talep ediyordu. 
 
Primler uçunca 600 bin sürücü poliçe yenilemedi
 
Zorunlu trafik sigortasında primler ortalama yüzde 80 oranında artınca sürücüler sigorta yaptırmamaya başladı. Trafikte sigortasız dolaşan araç sayısı 3.8 milyona kadar çıktı. 2015’in son aylarında başlayan sigorta yenilememe tepkisi yaklaşık son 6 ayda 600 bine yakın aracı kapsadı. Böylece 20 milyon araç içinde trafik sigortası yaptırmayan araçların toplamı yüzde 20’leri geçti. En çok sigorta yaptırmama oranı otobüs ve kamyonlarda görülüyor. Otobüslerde sigortasızlık oranı yüzde 23’leri bulurken, kamyonlarda da yüzde 19’lar seviyesinde. 
 
Trafikte dolaşan yaklaşık 10.5 milyon binek otomobilin de 1 milyona yakını yani yüzde 8.5’i sigortasız. 
 
 
Primler niye arttı?
 
Sigortadan ödenen vefat ve sakatlık, yani bedeni tazminatlarda son yıllarda yüzde 300’leri bulan artışlar sigortacıların zarar etmesine neden oldu. Mahkemelerin bedeni tazminatlarda vermiş olduğu kararlar ve bu kararların 10 yıl geriye dönük uygulanması, sigortacıların tepkisini çekti, primler yeniden hesaplanmaya başlandı. Kanunlar, sigortacılara, trafik kazasından ölenler için tazminat ödenmesini hükmediyor ancak bu tazminatın nasıl hesaplanacağını, ne kadar ödeneceğini söylemiyor. Hal böyle olunca da sigorta şirketi, aldığı prime göre ve belli hesaplamalara dayanarak, 100 bin lira ödüyor; mahkeme de “Ben 200 bin lira uygun gördüm, aradaki 100 bin liralık farkı öde, geçmiş 10 yıla ait farkları karşıla” diyebiliyor.
Editör: TE Bilisim