Bilindiği gibi taşeron yasası 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girmesi sonucu başvuru şartları uyan adaylar için yeni bir süreç başladı. 11 Ocak tarihinde son bulan başvuruların sonucu kurumların ve Valiliklerin duyurularında açıklanmaya devam ediyor. Taşeron olarak çalışan işçilerden Kamu İktisadi Teşekküllerinde görev yapanlar yasal mevzuatta kadro hakları elde edemeseler de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali YILDIRIM'dan gelen KİT işçilerinin kadroya geçiş süreci için yapılan açıklamalar umut oldu. Bu açıklamlar KİT çalışanlarının kadroya geçmesi için yeni bir sürecin başlangıcı olmuştu. Hazine Müsteşarlığı geçtiğimiz günlerde yeni bir taslak üzerindeki çalışmalarını KİT yetkilileri ve çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile birlikte tamamladı. Başbakan Binali YILDIRIM'a sunum yapılması ardından peyder pey olarak kadro verilmesi bekleniyor. 

TYP ÇALIŞANLARINA DA KADRO VERİLECEK Mİ?

KİT çalışanlarına yapılan çalışmalar sonucu kadro verilmesi bekleniyor. TYP kapmasında görev yapan fakat taşeron olmadıkları için kadro verilmeyen geçici olarak çalışanların sorunları devam etmekte. Devlette taşeron kaldırılması sonrası Toplum Yararına Programı kapsamında çalışanlar için bir çalışma yapılıp yapılmayacağı konusunda ÇSPB yetkililerinden herhangi bir açıklama yapılmadı.

TYP ÇALIŞANLARININ SORUNLARI NELER? 

İŞKUR tarafından işe alınıyorlar. Adaylar alımlarda mülakata tabi olmakta ve TYP  kapsamında her yıl 9 ay boyunca çalışmaktadırlar. Aynı kurumda 24 ay kadar çalışabilmekteler. Bir sonraki yıl için iş garantileri bulunmaması çalışanları tedirgin olmasına neden olmakta. Maaş hakları bakımından asgari ücret seviyesinde ücret almaktalar. Milli Eğitim Bakanlığında 80 bin TYP kapsamında çalışan öğretmen bulunuyor. 

İŞİN OLSA / ÖZELHABER

Editör: TE Bilisim