Geçmişten günümüze özellikle ülkemizde terör tehdidi oldukça önemli bir konu olarak bilinmektedir. BU noktada özellikle terörden, terör unsurlarından bir şekilde zarar görmüş ve fiziki olarak mağdur olmuş vatandaşlar için ise devletin desteği bulunmaktadır. Bu destekler arasından en bilineni ise terörden zarar gören vatandaşlara maaş bağlanması veya işe girmede kolaylık gibi yardımlardır. İşte terörden mağdur olan vatandaşlara ödenen destek ve yardım miktarları ve detaylar.

Kanunda Yer Alıyor

Terörden zarar gören vatandaşlara ve gazilere kendi sosyal sigorta kanunu kapsamında harp veya vazife malullüğü aylık bağlanmakta ayrıca 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereği de tazminat ödenmektedir. Bu noktada vatani hizmetini sürdürürken terör sebebi ile gazi ya da şehir olan vatandaşlarımıza ve yakınlarına Terörle Mücadele Kanunu 21. Maddesi gereğince şehit ya da gazi aylığı bağlanmaktadır.

Aynı zamanda terör eylemi ya da unsurundan dolayı malul gazilerimizle terör saldırıları sonrası şehit olan vatandaşlarımızın aile bireylerine ise 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanunun 7 inci maddesi gereği hem maaş bağlanıyor hem de tazminat ödenmektedir.

Ne Kadar Maaş Bağlanıyor?

İlgili ödeme kapsamında üçüncü derece engelli hale gelen vatandaşlara 3 bin 656 ile 21 bin 940 TL arasında, ikinci derece engelli hale gelen vatandaşlara ise 22 bin 854 ile 43 bin 880 TL, birinci derece engelli hale gelen vatandaşlara 44 bin ile 65 bin TL arasında, hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına ise 914 bin ile bu tutarın 50 katına kadar bir ödeme yapılmaktadır.

Gazilere ise aylık bağlanması mümkün olmakla birlikte üçüncü derece engelli olanlara bu tutarın yüzde 60’ı olan 744,40 TL, ikinci derece engelli olanlara 992,54 TL, birinci derece engelli olanlara ise 1.240,67 TL maaş bağlanmaktadır. Sivil şehitlerin hak sahibi aile bireylerine ise 1.240,67 TL tutar maaş bağlanabilmektedir.

Editör: TE Bilisim