Taşerondan kamuya geçen milyonlarca 4D’li çalışanın merakla beklediği iş sözleşmelerinin yakın bir zamanda başlaması bekleniyor. Bu noktada talep edilen birçok düzenleme bulunuyor. Sosyal ve mali hakların iyileştirilmesini isteyen işçilerin en önemli talepleri arasında yüzdelik dilim düzenlemesi, görev tanımının gelmesi ve zam oranında enflasyon gibi unsurların dikkate alınması yer alıyor. Toplu İş Sözleşmesi için ise geri sayım devam ediyor, işte konuya ilişkin son açıklamalar ve talepler.

Görev Tanımı Talebi

Taşerondan kadroya geçen işçilerin en sık karşılaştığı sorunlar arasında görev tanımının bulunmaması sebebi ile meslek dışı görevlerde çalıştırılmak. Daha önce de gündeme gelen bu konu hakkında işçiler bir düzenleme talep ediyor. Zira görev tanımı olmaması sebebiyle talep edilen her görevde çalışmak durumunda kalan işçiler, konuya ilişkin ir düzenleme gelmesiyle sadece kendi meslek alanlarında çalışabilecek. İşte bu konunun da TİS’de görüşülmesi en çok talep edilen sorunlar arasında yer alıyor.

Yüzdelik Dilim Düzenlemesi

İşçiler tarafından görüşülmesi ve düzenlenmesi talep edilen bir diğer konu ise yüzdelik dilim. Yargıya da taşınan yüzdelik dilim düzenlemesine ilişkin dava kararları işçilerin lehine bulunuyor. Bu sebeple TİS görüşmelerinde yüzdelik dilim ile ilgili düzenleme en çok talep edilen istekler arasında.

Sendikalar da bu konuyu gündeme getirmekle birlikte Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Büro-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada mahkemede davaların lehte sonuçlandığı, en kısa zamanda doğru uygulamanın hayata geçirilmesinin talep edildiği açıklandı.

Zam için Oranlar

Merak edilen bir diğer unsur ise işçilerin maaşlarına uygulanması muhtemel zam oranları konusu. Özellikle gündemde farklı oranlar yer almakta olup muhtemel oranlar arasında en çok talep edilen enflasyon ve refah payını da içeren yüzde 15 oranı. Fakat bunun yanı sıra yüzde 12, yüzde 10 oranları da muhtemel. Yüzde 17,5 zam oranı ise asgari ücret ve refah payını içeriyor.

Görüşmeler Ne Zaman?

TİS görüşmeleri için virüs salgını sebebi ile uzatılan 3 aylık sürenin ağustos ayı itibari ile sonuna gelindi. Yasağın kalkması ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 31 Ekim 2020 tarihine kadar sendikalar ile bir araya gelmesi bekleniyor.