Taşeronda kadroya geçen ve iş sözleşmesinden dolayı sabit zam alan binlerce işçinin mağduriyeti belediyelerde çalışan işçileri için 30 Haziran’da diğer kamu kurumalarında görev yapan işçileri için ise 31 Ekim’de bitiyor. Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’ın haberine göre 400 bin işçi, 2,5 yıl yüzde 4 zam oranına mahkum kalmış olup bu sürenin 30 Haziran’da dolması sebebi ile kurumlar ve sendikalar arasında yapılacak iş görüşmesinde özgür sözleşme talebi getirilecek. Bu noktada sabit zam yerine diğer parametrelere uygun olarak bir zam oranı ile işçilerin bu mağduriyetinin önlenmesi için çalışılacak.

DİSK Genel-İş Sendikası Talep Edecek

Çalışkan ile görüşme yapan DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından yapılan açıklama ile işçilerin özellikle salgın sürecinde zor zamanlar geçirdiği vurgulanmış olup çalışan tüm işçilerin özgür bir toplu iş sözleşmesi ile sosyal ve mali haklarına hızlı bir şekilde kavuşması gerektiğini vurguladı. Çalışkan ayrıca, belediyelerde görevli olan ve farklı iş kollarında gözüken işçilerin de sözleşmenin sona ermesinin akabinde 1Temmuz’dan itibaren genel işle iş koluna aktarılması gerektiğinin üstünü çizdi ve aksi bir durumda yasaya aykırılık olacağını ifade etti.

İş Sözleşmesi Maaşları Eritti

Yaklaşık 4 yıl boyunca yüzde 4 oranda takılı kalan toplu iş sözleşmesinin enflasyondan döviz kuruna kadar birçok parametreyi dikkate almaması sebebi ile TİS’in işçilerin maaşlarına yapılan zammı erittiği ifade edildi. Bu noktada işçiler bu 4 yıllık süreçte zamdan etkin bir şekilde yararlanamadı. Belediyelerde görevli olan taşeron için 30 Haziran’da diğer kamu kurumlarında görevli olan işçiler için ise 31 Ekim’de toplu sözleşmeler sona eriyor. İmzalanacak olan yeni sözleşmelerde belirlenecek olan zam oranında enflasyon ve döviz kuru gibi ekonomik faktörlerin dikkate alınması talep edilecek.

Belediye işçileri için sözleşme görüşmelerinin 1 Temmuz’da başlayacağını belirten Çalışkan, korona virüs salgını sebebi ile 3 ay ertelemenin olduğunu hatırlatarak bakanlığın başvuru ve görüşme taleplerine 17 Temmuz 2020 tarihinden itibaren yanıt vermesinin beklendiğini fakat Cumhurbaşkanın bu süreyi bir 3 ay daha uzatma yetkisi olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilisim