Bu haziran ayından itibaren taşerondan kamuya geçen işçilerin merakla beklediği gelişmelerden biri de toplu iş sözleşmesi kapsamında hükümet ve sendika temsilcileri ile masaya oturarak işçilerin yeni dönemde maaşlarına zam yapılması, sosyal ve mali haklarda iyileştirmeye gidilmesiydi. Bu noktada ekim ayı sonu itibari ile hem belediyelerde hem de diğer kamu kurumlarında çalışan işçilerin toplu sözleşmeleri sona erecek. Yeni görüşmelerin de yakında başlaması beklenirken özellikle konu ile ilgili olarak mecliste zam oranına ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. İşte detaylar.

İyi Parti Konuya Dikkat Çekti

4/D statüsündeki işçilerin maaşlarına seyyanen zam yapılması ile ilgili olarak teklif İyi Parti Milletvekili Dursun Ataş, kamuya geçen işçilerin bu mağduriyetine dikkat çekerek, özellikle maaşlarda bazı kayıpların yaşandığını ifade etti. Ataş:

"20/11/2017 tarihli 696 sayılı KHK'yle kamuda taşeron yöntemiyle çalışan 900 bin işçi devlet kadrolarına veya kamuya ait şirketlere işçi statüsünde geçiş yapmıştır. Bu düzenlemeyle geçiş yapan işçilerin ücretleri 31/10/2020 tarihine kadar altı ayda bir sadece yüzde 4 zam gelecek şekilde belirlenmiştir” açıklamasında bulundu.

İyi parti tarafından sunulan teklifte özellikle enflasyon oranlarının da dikkate alınması gerektiği ifade edildi. 2018’de yüzde 20,30, 2019’da yüzde 11,84 ve 2020’de ise yüzde 11,75 olanenflasyon oranı değerlendirildi. İlgili teklife göre işçilere yüzde 19 oranında bir seyyanen zam yapılması istendi. Buna göre yüzde 19 zam yapılması durumunda işçilere en az 443 TL seyyanen zam yapılması mümkün olacak.

TİS Görüşmeleri Ne Zaman?

Binlerce işçinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 1 Kasım 2020’de başlaması bekleniyor. Zira daha önce ağustos ayı ve sonra da ekim ayı sonunda işçilerin sözleşmelerinin bitmesi akabinde toplantı başlayacak. Kamu temsilcileri ile sendika temsilcileri işçiler için yeni sözleşme zammını ve diğer hakları görüşecek.

Öncesinde yapılan görüşmelerde enflasyon oranı dikkate alınmamış ve her 6 ayda bir yüzde 4 zam yapılmasına karar verilmişti. Fakat bu zam da enflasyon oranı karşısında erimişti. Yapılacak yeni görüşmelerde ise bu konuya dikkat çekilerek enflasyon oranının da dikkate alınması önerilecek.

Editör: TE Bilisim