Kamuda 4/4 statüsünde çalışan işçilerin mali hakları ile ilgili olarak müjde niteliğinde bir gelişme meydana geldi. Geçtiğimiz gün itibari ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada özellikle birçok işçinin yararlanabileceği bir mali hakkın tanınması için görüş yazısı bildirildi. Buna göre kamu işçileri için nöbet ücreti ödenebileceği ifade edildi. Özellikle bu görüş yazısı sonrasında, toplu sözleşme öncesi işçilerin de mali haklar konusunda umutları artmış görünüyor.Devletin kurumlarında bu statüde çalışan işçiler için nöbet ücretinin alınması için bildirilen yazı ve diğer detaylar haberin devamında yer almaktadır.

Bakanlık Nöbet Ücretine İlişkin Görüş Paylaştı

Taşerondan kadroya geçen işçilere yönelik geçtiğimiz günlerde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından paylaşılan yazıda şu ifadelere yer verildi.

“… Zorunlu hallerde ilgili Genel Müdürlüğün uygun görüşü üzerine diğer personele de nöbet görevi verilebilir. Zorunlu hallerde ilgili Genel Müdürlüğün uygun görüşü üzerine diğer personele de nöbet görevi verilebilir. Kamu Görevlilerinin geneline ve hizmet kollarına yönelik mali ve sosyal haklara ilişkin yapılan toplu sözleşme hükümleri ile bu genelge hükümleri arasında farklılık olması halinde toplu sözleşme hükümleri uygulanır. Nöbet izninden yararlananlara bu ödeme yapılamaz.

Bu bağlamda, zorunlu hallerde ilgili Genel Müdürlüğün uygun görüşü ile nöbet görevi verilen 4/D sürekli işçi kadrosunda çalışan personellere, söz konusu genelgenin 18 'inci maddesi doğrultusunda ücret ödenebileceği değerlendirilmektedir.”

Nöbet Ücreti Ne Kadar?

İlgili İş Kanunu çerçevesinde 63. Maddede çalışanların normal çalışma saati haftalık 45 saat, günlük ise 11 saati aşmayacak şekilde yer almaktadır. Aynı zamanda 24 saat çalışan işçilere 12 saat dinlenme verilmektedir.

Haftada 9 saat çalışanlar için 2 saat, 6 iş günü için 7,5 saat çalışma sonrasında 3,5 saat fazla çalışma yapılması mümkündür. Genel olarak ise 1 yılda 270 saati aşmayacak şekilde belirlenir. Buna göre saati 10 TL olan bir mesai için, fazla mesai olması durumunda 15 TL ücret alacaktır. İlgili ücret için bakanlık tarafından da alabilir görüşü bildirilmiştir.

Editör: TE Bilisim