Bilindiği gibi Türkiye'nin uzun zamandır taşeronların kaldırılması gündemde ki yerini koruyordu. 1 Ocak itibari ile Taşeron işçilerin kadroya alınarak, arada köprü görev gören taşeron firmaların ortadan kaldırılması için yaşanan gelişmeler sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik BakanlıĞI 2017 yılının ilk yarısından itibaren somut bazı adımlar atmış ve Bu sürecin netlik kazanmasında ve tamamlanmasında 2017 yılı bitmeden tamamlayacaklarını söylemişlerdi. Nihayet uzun zamandır sorun haline dönüşen kadro yasası 1 Ocak itibari ile yasalaştı. İşçilerin kadroya alınma sürecinde belirlenen mevzuat çerçevesinde bir takvim oluşturdu. İlk aşama olan başvuru süreci 2 Ocak ile 11 Ocak tarihleri arasında alınarak, şu günlerde illerde Valilikler ve başvuru yapılan kurumlar başvuru sonuçlarını açıklamaya başladı. Belirlenen takvime göre 4 Nisan tarihinde tüm çalışmalar sona erecek. Bu takvim işlerken yapılan bazı yanlışlıklar gündemdeki sıcaklığını koruyor. Yetkili isimlerden yapılan bazı değerlendirmeler de bu hataların neden kaynaklandığı sorusuna cevap vermekte. 

2 YANLIŞLIK VAR

Geçtiğimiz günlerde Karayolları Bölge müdürlüğünde çalışan işçilerle bir araya gelen Yol-İş Sendikası Başkanı Ramazan Ağar kadroya geçiş sürecinde yaşanan yanlışlıklara değindi. İlk kez 2010 yılında temelinin atıldığını söyleyen Ağar, 9917 işçinin açtıkları davalarla Karayollarının işçisi olduklarını ve diğer işçilerinde kadroya alınmasını belirttiklerini söyledi. Gelinen bu süreçte yapılan önemli bir yanlışlıklığın sadece asıl iş değil, yardımcı işleri yapanların da kadroya geçmeleri gerektiğini söyledi. 

Yol-İş Sendikası Başkanı Ağar, KHK çalışmalarında tarafların fikirlerinin alınmadığına vurgu yaptı. Çalışmanın eksik hazırlanmasında ve hataların yapılmasında tarafların fikirlerine danışılmaması olduğuna değildi.  

Kapsam dışı kalan KİT ve diğer kurumlardaki işçilerin durumlarında Kamu İktisadi Teşekkülleri çalışanları peyder pey kadroya alınacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın açıklamaları ardından Hazine Müsteşarlığı yol haritasını oluşturmak için yeni bir çalışma başlattı. Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığından yetkililer ile KİT yetkililerinin katıldığı ortak çalışmalarda tasarı tamamlandı. Yakın zamanda Başbakan Binali YILDIRIM'a sunulacak. Diğer yandan başvuru sonuçları illerde açıklanmaya devam ediyor. Kocaeli, İzmir, Konya, Denizli, Kars illerinde bazı kurumlarda sonuçlar kurum internet sitelerinde açıklandı.

Sizce taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaşanan sorunlar neler?  

Editör: TE Bilisim