Yaklaşık 1 milyon işçiyi ilgilendiren haber 4D statüsünde çalışan taşeronlar ile ilgili. Biliyorsunuz ki kadrolu ya da sözleşmeli taşeron işçiye tayin imkanı sağlandı. Gündeme gelen 4 yeni haberi de sizler için derledik.

2021 TİS ile taşeronlar yeni haklar kazandı. Gündemde olan tayin olma durumu gibi gelişmelerle birlikte farklı alanlarda da iyileştirmeler sağlandı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü bu çalışmalarda farklı noktalara değinildi. Öğrenmiş olduğumuz bilgilere göre taşerona sağlanan 4 yeni hak aşağıda sıralanmıştır:

Tayin Hakkı:

herkesin bildiği üzere tayin hakkı yalnızca 657 sayılı maddeye tabii olanlara verilen bir haktı. Ancak çıkan yeni gelişmede artık taşeronlar da tayin olabilecek. Eş, sağlık, mazeret ve adres değişikliği gibi durumlarda taşeronlar çalıştıkları bakanlık içerisinde yer değişikliği yapabilecek. Ancak değişikliği kendi çalıştığı bakanlık içerisinde gerçekleştirecektir.

Becayiş: İller arasında yer değiştirmeler becayiş yolu ile olacaktır. Yani başka bir taşeron ile anlaşıp yer değiştirme şeklinde tezahür edecektir. Buna dayanarak işçiler başka kurumlar ve kendi çalıştıkları bakanlıklar hariç başka bakanlıklarda çalışan arkadaşları ile değişim yapacaktır.

Diplomaya Göre İş:

Aslına bakacak olursanız üniversiteden mezun olan öğrenci işsiz kalmamak adına ya da kurum içerisinde belki bir farklılık olur umuduyla beraber bulduğu herhangi pozisyonda çalışmaya başlamakta. Ancak diplomaya göre iş kuralına uyarlanınca bu şekilde hareket edenler için bir umut ışığı doğdu.

Bunu bir örnek ile açıklarsak; diyelim ki herhangi 4 yıllık Sosyoloji bölümü mezunusunuz. Ancak bir hastaneye girip tıbbi sekreter kadrosunda çalışmaya başladınız. Artık bu yasa sayesinde kendi bölümünüzün mesleğini icra edebileceksiniz. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde hastanenin ilgili bölümünde iş bulabilirsiniz. Kurum içi yer değişikliği yapabilirsiniz. Ancak daha çok bu durum temizlik personeli olan taşeronları ilgilendiriyor. İlgili bölümlerince büro personeli olarak çalışacakları söylentisi mevcut.

Geçici Görev:

Taşeron elemanlar kamu kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda geçici görev ile birlikte 1 yıl süre dahilinde başka bir kurumda çalışabilecek. Ancak taşeron elemanlar içerisinnde yalnızca sürekli çalışan elemanları kapsayan bir durumdur.

Editör: TE Bilisim