Binlerce taşeron işçisinin ve 4/D statüsündeki işçinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesine ilişkin son dakika haberinde işçilerin maaş zamları olmak üzere yeni toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tarihi ve diğer detayları hakkında meclise bir önerge sunuldu. Bu önergede ayrıca görüşmelerde ayrıca işçilere enflasyon farkı ödemesi kararının da yer alması hakkında ifadede bulunulduğu açıklandı. İşte binlerce işçinin merakla beklediği toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin önerge ve detayları hakkın da son dakika bilgileri.

Meclise Önerge Sunuldu

Taşeron ve 4/D statüsündeki işçilere yeni sözleşme zammı ve enflasyon farkı ödenmesi için yapılacak görüşme tarihinin belirlenmesi için meclise önerge sunuldu. Önergeyi sunan Kayseri Milletvekili Dursun Ataş tarafından sunulan önergede şu ifadelere yer verildi.

“24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet alım taşeron yöntemi ile çalışan 900 bin işçi Devlet Kadrolarına veya kamu kuruluşlarına ait şirketlere işçi statüsünde geçiş yaptı. Geçiş yapan personel içerisinde teknik konularda görev yapan yüksekokul mezunları da bulunmaktadır. Bu yüksekokul mezunları, diğer işçiler gibi aynı şartlar altında çalışmaktadırlar.Geçiş yapan personelin ücretleri ile sosyal hakları, 12 Nisan 2018 tarihinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yayımlanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesi uyarınca düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile geçiş yapan işçilerin ücretleri ve sosyal hakları 31 Ekim 2020 tarihine kadar altı ayda bir yüzde 4 zam gelecek şekilde belirlenmiştir.”

TİŞ Zammı Ne Kadar Olacak?

İlgili önergeden sonra umutları artan işçiler ise temmuz ve ağustos yanında yapılması beklenen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde enflasyon farkı ve asgari ücret zammı bekleniyor. İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından yapılan açıklamada hem belediyelerde hem de diğer kamu kurumlarında görevli olan işçilere özgür sözleşme çerçevesinde seyyanen zam veya enflasyonu dikkate alan bir zam oranı uygulanmasını talep ettikleri ifade edilmişti. Beklenen enflasyon oranı 2021 için yüzde 9,51, 2023 için ise yüzde 8,52 olarak ifade edildi. Buna göre yapılacak olan zam oranı ise merak ediliyor.