Son zamanların en konuşulan ve gündemden düşmeyen konularından biri de taşeron işçilerin sosyal ve mali haklarına ilişkin düzenlemeler olarak yer alıyor. Özellikle TİS’lerin bu haziran ayı sonu ile bitmesinin ardından yenilecek olan iş sözleşmeleri kapsamında serbest bir zam teklifi verilmesi talep edilirken, zammın sabit değil, enflasyon ve diğer ekonomik göstergelere uyumlu bir şekilde yapılması bekleniyor ve talep ediliyor. Belediyeler başta olmak üzere çeşitli kamu kurumlarında çalışan taşeronların zamanlarına bu yıl temmuz ayından itibaren görüşülerek yapılması beklenen zamma ilişkin İzmir Milletvekili Kani Beko meclise bir teklif verdi işte detaylar.

Meclise Teklif Verilmişti

Geçtiğimiz günlerdeTBMM'de önemli açıklamalarda bulunan İzmir Milletvekili Kani Beko, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a akşam sanat evleri ve öğretmenevlerinde çalışan taşeronun durumu hakkında bir soru önergesi vermişti. Bakanın yanıtı taşeronda kadroya geçişin olmadığına yönelik bir cevap olmuştu. Bu cevabın ardından ise Beko tarafından yapılan açıklamada:

“Yıllık enflasyona baktığımızda yüzde 25 ama pazar enflasyonuna baktığımızda ise enflasyon aslında yüzde 40. Eşitlik ilkesine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu ben buradan defalarca söyledim. Hatırlarsanız, geçen yıl bu konuyla ilgili bir kanun teklifi vermiştim ve sizlerden de rica ediyorum, bu çok önemli bir konu, çok hassas bir konu: Gelin, bu kanun teklifini hep beraber değerlendirelim; kamudaki, belediyelerdeki ve özel idaredeki arkadaşlarımızın sorunlarına çare bulalım” ifadelerinde bulunmuştu.

Enflasyon Zammı Verilecek Mi?

İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından açıklamada haziran atı sonu itibari ile belediyelerde çalışanlar için, ekim ayı itibari ile diğer kamu kurumlarında çalışanlar için sona erecek olan toplu iş sözleşmelerinin özgür olarak yani seyyanen zam ya da enflasyonu dikkate alacak bir zam olması şeklinde talep ettiklerini açıkladı. Bu noktada belediye işçilerine 2021 yılı için beklenen enflasyon oranı yani yüzde 9,51 oranı üzerinden 2023 yılı için ise beklenen enflasyon oranı olan yüzde 8,52 oranına göre yapılması bekleniyor. Ayrıca taşeron işçilerine yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde ise 75 TL bayram ödemesi yapılacağı açıklanmıştı.

Editör: TE Bilisim