Taşerondan kadroya geçen yüz binlerce işçinin kamu kurumlarından kadro verilmesinin ardından yeni bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Bilindiği gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 81 il merkezi ve ilçelerde 90 günlük çalışmanın sonuçlarının ardından kamuda göreve başlayan işçiler için yasal düzenlemelerle ile sosyal ve maaş haklarının da iyileştirilmesi gündemde idi.

Buna göre 375 sayılı KHK'nın geçici maddeleri uyarında sürekli işçi statüsüne geçen işçilerin mali ve sosyal haklarını düzenleyen yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlandı. Mali sosyal haklardan çocuk yardımı, yemek yardımı, taşıt yardımı ve yakacak yardımı gibi aylık ücretle ödenen sosyal yardımların yanı sıra, yıllık olarak işçilere yapılan ödemelerden öğrenim yardımı, bayram yardımı, kıdem tazminatı ödemesi gibi mali hakların düzenlemesi de yapıldı.

İKRAMİYE ÖDEMESİ

Taşeron işçilere yılda iki kez ikramiye (tediye) ödemesi yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taşeron işçilere yapılacak olan ikramiye ödemelerinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödeme yapılır denilmektedir. İşçilere Ocak ve Temmuz ayında 5'er günlük olmak üzere bir toplümda 10 gün ikramiye ödemesi yapılır.

YÜZDE 4 ZAM

İşçilerin maaşlarında yüzde dört zam yapılacak. Ücret zammı işçilerin çıplak maaş tutarları üzerinden yapılacak. 2019 yılında iki dönemde yüzde dört zam ile birlikte toplamda yüzde sekiz zam gerçekleştirilecek. Taşerondan kadroya geçiş yapan işçilerin maaş ve sosyal hakları ile ilgili yeni gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İŞİN OLSA

Editör: TE Bilisim