Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklama ile taşeron işçilerin kamuya geçiş işlemlerinin başlayacağı duyurulmuştu. Ülkemizde 900 bin civarı taşeron işçi var ancak ilk aşama da kamuya 450 bin taşeron işçi geçecek.

Taşeron yasası hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Bakanlar Kurulunda görüşmeler yapılacak ve görüşmelerin sonunda yasa çıkacak bu yasanın ardından işçilerin kamuya geçiş süreçleri başlayacak. Buna göre taşeron yasasının Aralık sonu ya da Ocak ayında çıkması bekleniyor.

İŞÇİLER KAMUYA NE ZAMAN GEÇECEK?

Şimdi buradaki asıl konu taşeron işçilerin kamuya ne zaman geçeceğidir normal şartlarda işçilerin 3 aya kadar kamuya geçmesi bekleniyor fakat 450 bin kişi büyük bir rakam olduğu için her birinin ayrı ayrı güvenlik soruşturmaları ve sınav işlemleri yapılacak bilindiği üzere güvenlik soruşturmaları çok uzun sürebiliyor.

Öyle ki bakanlıklar 5 - 10 bin kişilik personel atamasında dahi 5 - 6 ay güvenlik soruşturması yapabiliyor ve şu anda sayı 450 bin civarındadır. Yani taşeron işçilerin net olarak ne zaman kadar kadroya geçeceği bilinmiyor ancak hızlı bir şekilde işçilerin kamuya alınması için güvenlik soruşturmalarının çok hızlı gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi halde işçilerin kamuya geçişi çok uzun sürede olacaktır.