Kamu kurumlarında 4/d statünde çalışan işçi ve taşeronun gözü kulağı hükümet ile işçi sendikaları arasında gerçekleştirilecek olan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde. 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi beklenen görüşmeler korona virüs sebebi ile ertelenmişti. Bu noktada belediyelerde çalışan işçiler için 30 Haziran diğer kamu kurumlarında çalışanlar için ise 31 Ekim tarihide sona erecek olan sözleşmeler için görüşmelerin ise ağustos ayı sonu ve eylül ayı başı gibi yapılması bekleniyor. Konuya ilişkin güncel bilgiler ve detaylar ise haberimizin devamında yer almaktadır.

Hangi Konular Yer Alacak?

İşçi sendikaları ile hükümet arasında gerçekleşecek olan görüşmelerde işçilerin maaşlarına zam konusu gündeme gelecek. Bunun yanı sıra yüzdelik dilim uygulaması, bayramlarda ödenen tutardan yapılan kesintilerin kaldırılması ya da ödenen tutarın arttırılması, tayin hakkı gibi konuların gündeme gelmesi bekleniyor.

Toplu İŞ Sözleşme Taslakları Hazırlandı

Hak-İş Konfederasyonu Kayseri İl Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Şube Başkanı Serhat Çelik tarafında yapılan açıklamada “Üyelerimizin beklentilerini karşılayacak toplu iş sözleşme taslaklarımız hazırlandı. İnşallah en kısa zaman içerisinde oturumlara başlayıp 2 yıldır yaşanan mağduriyetlerinin önüne geçeceğiz. Üyelerimizin geçen 2 yıl içerisinde satın alma gücünde önemli oranda kayıplar olmuştur. Bu kayıpların önüne inşallah yeni yapacağımız toplu iş sözleşmeleriyle geçeceğiz. Üyelerimizin ve çalışan işçi arkadaşlarımızın beklentilerini karşılayan güzel bir toplu iş sözleşmesine inşallah imza atacağız” ifadelerine yer verdi.

İşçilerin Talepleri Neler?

Cumhuriyet’ten Olcay Büyüktaş’ın haberine göre işçilerin bu görüşmeler sonucunda talep ettikleri arasında sosyal denge, tediye gibi özellikle kadrolu çalışanlar ile şirket işçisi olarak çalışanlar arasındaki büyük farkın giderilmesini talep ediyor. Ayrıca görev tanımı da talep edilen düzenlemeler arasında yer alıyor. İhtiyaç halinde görev tanımı olmadığından her işte çalıştırıldıklarının altını çizen işçiler bu konu hakkında da bir düzenleme bekliyor. Son olarak ise 2017 yılında kamuya geçen taşeron işçilerin maaşları geçmişe dönük olarak iyileştirmenin gelmesi bekleniyor.

Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin kamu kurumları için açıklanan 31 Ekim 2020 tarihine yakın bir tarihte yapılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim