1 Eylül’de Suriye sınırında yaşanan bir Türk askerinin şehit edilmesi ve bir askerin kaçırılması olayına ilişkin yeni bilgiler gelmeye devam ediliyor. Bilindiği üzere Er Yusuf Beylem, sınırda devriye görevi yaparken teröristlerce şehit edilmişti.

Ankara’daki kanlı IŞİD saldırısının ardından Radikal dinci terör örgütü IŞİD’e yönelik çalışmalarını yoğunlaştıran istihbarat birimleri, örgütteki Türk Emir İlhami Balı ile ilgili yeni bir saptama yaptı. İstihbarat birimleri, IŞİD içinde “Ebubekir” kod adını kullanan Balı’nın geçen Eylül’de Türkiye-Suriye sınırında bir Türk askerinin şehit edilmesi ve bir askerin kaçırılması olayı sırasında olay yerinde olduğunu ve IŞİD güçlerini yönettiğini belirledi. 
 
Bir askeri kaçırdılar
 
Sınırda IŞİD’le bağlantılı kaçakçılarla çıkan çatışmada Sefer Taş adlı askerin kaçırılmasını organize eden kişinin IŞİD içinde “Emir” konumunda görev yapan ve yasadışı örgütün, sınırın Türkiye tarafındaki eylemlerini organize eden ve yöneten İlhami Balı olduğu anlaşıldı. Sınır olaylarının başlamasıyla birlikte askeri birliklerin sınır hattında birçok kaçakçı grubuna yönelik operasyonlar yapması sonrasında kaçakçıların TSK’ya karşı IŞİD’den destek alarak karşı saldırıları gerçekleştirmeye başladıkları ortaya çıkmıştı.
 
Bu kapsamda 1 Eylül’de Kilis Merkez’e bağlı Yavuzlu Köyü sınırındaki Şehit Mehmet Piyade Hudut Karakol Komutanlığı’na bağlı devriye görevi yapan askerlerle kaçakçı olduğu değerlendirilen bir grup arasında silahlı çatışma yaşanmıştı. Çatışmada devriye görevi yapan askeri timdeki er Yusuf Beylem şehit olurken, Sefer Taş isimli askerin önce kaybolduğu, ancak daha sonra IŞİD tarafından çatışma bölgesinden kaçırıldığı anlaşılmıştı. Aradan geçen sürede er Taş’ın yurda getirilmesiyle ilgili çalışmalar devam ederken Kilis’in Elbeyli ilçesinde önemli bir operasyon gerçekleştirilmişti.
 

Er Yusuf Beylem, sınırda devriye görevi yaparken teröristlerle çıkan çatışmada şehit olmuştu.
 
Milliyet’in aldığı bilgiye göre operasyonda, Suriye’den gizlice ve yasadışı biçimde Türkiye’ye giren bir şüpheli bölgede görev yapan sivil istihbarat görevlileri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Üzerinde silah ve mühimmat bulunmadığı belirtilen şüphelinin, IŞİD içinde görev alan İ.N. adlı Türk vatandaşı olduğu anlaşıldı. Babasına ait evde yakalanan İ.N.’nin sogusunda askerlere yönelik eylemle ilgili bilgiler elde edildi. Sorgusunun ardından mahkemeye çıkarılan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. 
Şüphelinin sorgusunun ardından, olayla ilgili yapılan istihbarat çalışmalarında, askerlere yönelik eylemin Gaziantep’teki hücre evlerinden sorumlu olan ve bölgedeki örgüt faaliyetlerini yürüten “Ebubekir” kod adlı İlhami Balı tarafından yapıldığı ortaya çıkarıldı. Er Yusuf Beylem’in şehit olduğu, Er Sefer Taş’ın da kaçırıldığı olayla ilgili yapılan istihbarat çalışmalarında, IŞİD’in Türk Emiri olarak bilinen Balı’nın çatışmadan bir gün önce IŞİD’e yasadışı katılımları sağlamak, yasadışı sınır geçişlerini organize etmek için bölgeye geldiği belirlendi. 
 
Saldırıyı da planladı
 
Balı’nın sınır hattından geçiş yapmak için girişimde bulunduğu sırada devriye gezen askerlerin müdahalesi sonrasında yeniden sınırın Suriye tarafına geçerek izini kaybettirdiği saptandı. 
 
Bu olayın ertesi günü bu kez kalabalık ve silahlı IŞİD grubu ile sınıra gelen Balı’nın, intikam almak amacıyla emrindeki IŞİD grubuyla devriye gezen askerlere yönelik saldırıyı planlayıp gerçekleştirdiği belirlendi. Balı ve beraberindeki IŞİD grubu, olay yerinden kaçarken, yaralı er Taş’ı da beraberinde götürdü. 
 
Olayla ilgili elde edilen yeni bilgiler bölgedeki güvenlik birimlerince Ankara’daki ilgili kurumlara iletildi. 

Editör: TE Bilisim