Ülkemizde çalışma hayatına atılan birçok anne veya anne adayı bulunmakta olup bu kesimi yakından ilgilendiren bir haber gündeme geldi. Öncelikle Türkiye’de emekli olabilmek için belirli bir yaşı, prim gün sayısını tamamlama ile sigortalı olma şartlarının aynı anda sağlanması gerekmektedir. Fakat bu şartın birtakım istisnaları da bulunmaktadır. Bu istisnalardan birisi de annelere tanınan istisnalardan olan doğum borçlanmasıdır. Doğum borçlanması, sigortalı olarak çalışan annelerin dünyaya gelen 3 çocuğu için borçlanma yaparak prim gün sayısından 2160 gün kazanmasına olanak tanıyor. Fakat bu istisna için de birtakım şartların sağlanması şart.

Şartlar Nelerdir ?

İlk olarak stajyer ya da çırak olarak çalışanların sigortaları başlangıç olarak kabul edilememekte. Fakat anneler için ise bu durum başka bir şekilde işliyor. Buna göre anneler staj sonrası dünyaya getirdikleri çocukları için borçlanma yapabilmektedir. Aynı zamanda annelerin sigorta başlangıcı da geriye çekiliyor. Aynı zamanda staj ile sigortalı çalışma arasında da annenin doğum yapması durumunda yine sigorta tarihi geriye çekilebiliyor. Ayrıca yine iş hayatına stajyer olarak başlayan annelerin de yine sigorta tarihleri geriye çekiliyor.

En Az 2 Yıl Kazandırıyor

Bu istisna ile anneler en az 2 yıl kazanmış oluyor ve örneğin 20 Ağustos 1991’de staja başlayan ve 20 Ağustos 1994’te de sigortalı olarak çalışan annenin emeklilik şartı 20 yıl, 50 yaş ve 5675 gün sayısı oluyor. Doğum sonrasında ise başlangıç tarihi 20 Ağustos 1992’ye çekildiğinden anne, 20 yıl, 48 yaş ve 5525 günde erken emekli olabilmektedir.