Koronaivrüs 2020 yılının Mart ayında pandemi salgını olarak tüm Dünyaya hızla yayıldı. Ülkemizdeki vakaların ardından alınan tedbirler devam ediyor. 1 Haziran 2020 tarihindeki yeni normalleşme kapsamındaki adımlarda bazı tedbirler alındı. Vakalardaki artışlar Kurban Bayramı sonrasında devam eetti. Tüm Türkiye'de maske zorunluluğu uygulaması bugün itibari ile başladı. Yeni tip virüs Covid-19'a karşı en etkili çözüm aşı çalışmaların tamamlanması olacak. Oxord Üniversitesi aşı çalışmalarının tamamlanmasına en yakın olan çalışmaları yürütüyor. Dağıtım firmaları ile anlaşmalar tamamlandı. 

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN AÇIKLAMA;

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara aşı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada korona aşısı İçin Oxford Üniversitesinin çalışmalarının durdurulduğunu aktardı. Çalışmaların neden durdurulduğuna dair açıklamada ise; Aşıda istenmeyen bir yan etkini çıktığı ifade edildi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada; Jenner Ünviersitesi ve Oxford Üniversitenin iş birliğinde gerçekleşen çalışmalarda AZD1222 ismi verilen ilacın istenmeyen etkileri ortaya çıktığı ifade edildi. Bu etkilerinin nedeni araştırılıyor.

EN ETKİLİ AŞI ÇALIŞMASIYDI;

Aşı için katılımcılardan bir denekte açıklanmayan bir rahatsızlık ortaya çıktığı ve bu sebeple testlerin durdurulduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalarda Dünya genelinde 176 farklı çalışma var ve bu çalışmalarda 33'den fazla insan üzerinde denemeler yapılıyor. 9 farklı çalışmada ise test sürecine kadar gelindi. Etkili olma ihtimalinin en yüksek olduğu aşının çalışmalarının durması ile ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim