Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz geçiş süreci için uzunca sürelerdir çalışma yapıldığı biliniyor. AB vize serbestisi için ülkemize 72 kriter sunmuş ve bu kriterlerin yerine getirilmesinin ardından vize serbestisi verilmesi konusunun değerlendirileceğini söylemişti. AB tarafından sunulan bu 72 kriterin tamamlanmasında uzunca sürelerdir çalışmalar yürüten Bakanlık, son çalışmalarını tamamlamış ve 7 kritere kadar tamamlanması gerekenleri tamamlamıştı. 72 kriter üzerinden son haliyle 7 kritere düşürülen süreçte, Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından yapılan yeni bir açıklamayla 6 kriter kaldığı bilgisi aktarıldı. Açıklamasında Türkiye' nin AB ülkelerine vizesiz geçiş süreci için açıklamalar gerçekleştirerek, son durum hakkında bilgilendirmeler sağladı.

Bakandan açıklama geldi: " 6 kriter kaldı. "

Bakan Çavuşoğlu açıklamasında vizesiz geçiş süreci için AB tarafındani şart koşulan 72 kriterin 66 sının tamamlandığını aktardı. Açıklamasında " Gümrük birliğinin güncellenmesi her iki tarafın yararınadır. Son zamanlarda AB tarafında İPA kesinti gördük. Bu kesintiler Türkiye ekonomisini batırmaz ama Avrupa Birliği imajını olumsuz etkiler. Vize muafiyeti konusunu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6'ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir önce vize serbestisine de geçmiş olacağız. Balkanlar, Suriye, Irak, Libya, Yemen gibi konuları ele alacağız. " ifadelerine yer verdi.

Vizesiz giriş süreci

Türkiye' nin AB  ülkelerine vizesiz giriş süreci hakkında sizin düşünceleriniz neler? Sizce kriterlerin tamamı ne zaman tamamlanabilir? AB ülkelerine vizesiz geçiş imkanını, Türkiye' ye tanınması halinde seyahat etmek istediğiniz ülkeler hangileri? Yorumlar kısmından bizlere Türkiye' nin AB ülkelerine vizesiz giriş süreci için düşüncelerinizi aktarabilirsiniz...

Editör: TE Bilisim