Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortaları Kanununda değişiklik teklifi ile sosyal güvencesi olmayan ev hanımlarına emeklilik imkanı yapılması istenilmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan kanun teklifi detaylarıbelli oldu. Yapılan açıklamada teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna bir kanun teklifi sunuldu.

İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından sunulan kanun teklifine göre 11 milyon üzerinde bulunan ev hanımlarına emekli olmalarının önü açılacak. Sosyal güvenlik kurumalarında kaydı olmayanlar için emeklilik maaşı almaları sağlanacak. Başvuru şartları nasıl olacak?

Evlilik tarihleri dikkate alınacak, en az 25 yıl evli kalan ev hanımları yaş şartında en az 50 yaşını doldurmuş olmaları istenilecek. Diğer şartlardan bir tanesi de 7 Bin 200 gün borçlanmaları gerekli olacak. Bu şartları taşıyan ev hanımları emekli olabilecek. Daha önce prim gün sayısı bulunanlar ise 2829 sayılı kanuna göre birleştirilebilecek.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK 2020 ŞARTLARI NEDİR?

Bilindiği gibi TBMM Tüketici Başvuru Merkezi Komisyon Başkanı Ali Duman bu konuda detaylı açıklamalar yapmıştı. Daha önce TBMM'ye sunulan ev hanımlarına yönelik olarak emeklilik düzenlemeleri bulunuyor. Yasa teklifi kanunlaştığında 1995 yılı ve öncesinden b yana evli olan ev hanımları bu düzenlemeden yararlanabilecekler. Yaş şartıi ve prim günü şartlarını da taşımak gerekli olacak. Duman'ın yaptığı açıklamada yurtdışında bulunan kadınların emeklilik imkanlarının yurt içinde yaşayan ev hanımlarına da uygulanmasının önü açılması gerektiği ifade edildi.

İŞİN OLSA