Türkiye üzerinden yayımlanan önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önemlisi olarak gösterilen tütün ve tütün ürünleri kullanımını daha aza indirmek için 20 bakanlıktan oluşan kurum planı hazırlandı ve hazırlanan plana göre çekici bir karara imza atıldı. 

DENETİMLER ARTTIRALACAK

Birçok bakanlıktan oluşan kurum almış olduğu kararlar ile ülke çapında ani değişikliklere yol açtırabilir. Kurumun almış olduğu karar doğrultusunda tütün alma alt sınırın 18’den 21 yaşa çıkarılması ve kapalı alanlarda sigara kullanım denetimlerinin daha sık yapılacağı açıklandı. Sigara kullanmayan personel ve çalışana daha farklı bir tutum sergilenmesi ve sigara satışlarında sağlanan vergilerin yükseltmesi hakkında yönetmelikte değişikliğe gidilmesi için hazırlıklar yapmaya başlandı.

OKULLARDA DA CAYDIRMAYA YÖNELİK ÖRNEK YER ALACAK

Kurumun almış olduğu kararlar neticesinde artık ülkemizde sigara kullanımı iyiden iyiye caydırıcı hale gelecek. Eğitim öğretim zamanlarında da okullarda tütün ürünlerinin kullanımlarının zararları konusunda farkındalıklar oluşturularak artıcı örnekler yer alacak. Bazı günlerde sertifika programları oluşturarak seminerler düzenlenecek. Eğitimin yanında ise çalışanlara da özel ayrıcalıklar gelecek. Sigara bırakmanın teşvik edilmesi amacıyla çalışanların mesaiyi 30 dakika erken bırakma imkanı sunulacak, 1 yıl içinde 7 günden daha fazla izin tanınması ve sigorta prim oranlarının düşürülmesi sağlanacak.

Bu yaptırımlar sayesinde sigara kullanımlarının iyiden iyiye azalması sağlanacak.

Editör: TE Bilisim