Çalışan ve emekli olmayı bekleyen bireylerin büyük bir kısmı erken emekli olmak istemekte olup bu doğrultuda SGK tarafında bazı şartları sağlayanlar ise bu haktan yararlanabiliyor. 1800 gün ile emeklilik birçok ülkede de benzer bir sistemin bulunduğu bilinmekte olup bu yeni sistemin uygulanması ile Yeni sistemde emekli olan çalışanların maaşlarında herhangi bir kayıp yaşanmadan ikinci maaş almaları hedefleniyor.

Malulen Emeklilik Şartları

1800 gün ile emeklilikte bireyler malulen emekli olmakta olup bu şekilde emekli olan çalışanların en az 10 yıl 4/A/B/C’li şekilde çalışmış olması, bu 10 yıllık çalışma süresi içerisinde en az 1800 gün prim ödemesi gerekmektedir. Aynı zamanda sağlık kurulu tarafından iş gücü kaybının yüzde 60 olduğunu gösterir rapor, malullük durumundan sonra işten çıkmış olması, prim borcunun bulunmaması şeklinde yer almaktadır.

Hangi Belgeler ile Başvuru Yapılır?

İlgili şartları sağlayan bireyler işten ayrılmalarını takiben 10 günlük süre içerisinde emeklilik başvuru gerçekleştirmelidir. Bu noktada bireylerin başvuruda işten ayrılış belgeleri, tahsis talep taahhütnamesi, kamu görevlisi olarak çalışan bireylerin emekliye sevk edildiğini gösterir belge, sağlık kurulu tarafından onaylı malullük belgesi ile başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ne Kadar Emekli Maaşı Veriliyor?

Malulen emekli olan bireylerin emeklilik maaşı belirlenirken ödenen prim gün sayısı belirleyici olmakla birlikte 9000 günden az olan ödemeler ve bu günden fazla olan ödemeler dikkate alınmakta olup maaş ödemeleri 1800 günden gerçekleşmemektedir.

Editör: TE Bilisim