Açıklama da bulunan Başkan Yılmaz,yapılandırma kapsamına girecek olan SGK borçlarının sigorta primleri gibi, işsizlik sigorta primleri gibi, idari para cezaları, yersiz ödenen gelir veya aylıklardan alınan alacakların olduğunu belirtti. Ayrıca Bağ-Kur sigortalılarının da geçmiş dönem durdurulan prim borçları olduğunu belirtti. Prim ödemeleri yanı sıra yangın bölgelerin de bulunan vatandaşlar için de bazı uygulamalar olacak.

Yapılandırma kanunun uygulanmasının büyük avantajlar da sağlayacağını belirten Başkan Yılmaz, “Borçlarını peşin öderlerse borcu yoktur yazısı alabilecekler. Taksitle ödemenin tercih edilmesi halinde ilk taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla yine borcu yoktur yazısı alabilecekler. Bu şekilde ihalelere katılabilecekler, hak ediş ödemelerini alabilecekler ve kurumumuzun ödemiş olduğu teşvik ve desteklerden faydalanabilecekler" diye açıklamaları sırasında dile getirdi!!!

Başvurular Nasıl Kabul Edilecek?

İşverenler; E-Sigorta kanalı ile şahsen başvuru yapabilirler. Şahsen gidemeyenler ise posta yoluyla ilgili sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine başvurularını gönderebilirler. Başvuruların Takibi, İşverenler e-sigorta ile yapabilir.

4/B (BAĞ-KUR) sigortalıları; E-Devlet üzerinden, şahsen giderek başvuru yapabilir veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurularını iletebilirler. Başvuruların Takibi, 4/b kapsamındaki (BAĞ-KUR) sigortalılar ile GSS borçluları e-Devlet üzerinden, yapılandırılan borçlarını, taksit tutarlarını ve ödeme vadelerini görebilir.

Primlerini kendileri ödeyenler, E-devlet üzerinden şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine başvurabilecekler.

Son Başvuru Tarihi Ne Zaman

SGK prim ödemeleri için Yapılandırma başvuruları son tarihin 31 Ağustos olduğunu belirtildi Başkan İsmail Yılmaz, ilk taksit için son ödeme tarihinin 1 Kasım olduğunu bildirdi. Ayrıca yangın bölgelerin de mağduriyet yaşamakta olan vatandaşlara da Sosyal Güvenlik Kurum primlerini erteleyeceği haberi veridi.

Ayrıca bu erteleme uygulaması kronik rahatsızlıkları nedeniyle ilaçlarını alamayan vatandaşlar için pandemi döneminde uygulanıyordu. Yine bu kapsamda bu ilaçlara erişemeyen vatandaşlara da ilaçlarını sağlanacağı duyuruldu. İlaçlarını alamayan ve haklardan yararlanmak isteyen vatandaşların sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapmaları bekleniyor.

Editör: TE Bilisim